Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Amennyiben elektromos áram előállítására alkalmas [napelem]?es, vagy szélerőműves rendszert üzemeltetünk családi házunk [megújuló energiá]?val való ellátására, tudnunk kell, hogy ezek a rendszerek a [villamos áram]?ot tárolni nem képesek. Mi történik a fel nem használt, de megtermelt energiával? Kézenfekvő, hogy miután a megújuló energiák nem állnak folyamatosan rendelkezésre, áramot mindenképpen vásárolnunk kell egy [villamosenergia kereskedő]?től, szolgáltatótól. Azokban az időszakokban azonban, amikor [energiatöbblet]?ünk van, ezt az áramot visszatáplálva a hálózatba el is adhatjuk azt szolgáltatónknak. A jelenlegi törvényi szabályozás alapján a szolgáltató köteles megvásárolni azt.
 

Összegezve tehát elektromos visszatáplálásról akkor beszélünk, ha az adott helyen háztartási méretű [kiserőmű]?vet (teljesítménye nem haladja meg az 50 kVA-t.) üzemeltetnek (pl: napelemes rendszert, vagy házi szélerőművet), és a megtermelt energiát visszajuttatják a hálózatba.

Ami nélkül a visszatáplálás nem lehetséges:

  • Szükséges a villamosenergia-szolgáltató engedélye, illetve szerződést kell kötni vele.
  • A hálózattal szinkronizálni képes visszatöltési rendszerrel kell rendelkezni.
  • Napelemes rendszer esetén (mivel az alapvetően egyenáramot képes létrehozni) szükség van egy átalakító berendezésre, mely a hálózati árammal azonos feszültségszintet, váltakozó áramot, frekvenciát állít elő. Ez a berendezés az inverter.
  • Az áramszolgáltatótól kapott kétirányú villanyóra felszerelése.

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink