Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A zöld [üvegezés]? jövője, azonban jelenleg még gyermekcipőben jár ez a technológia.

Lényege, hogy két, egyenként 4-6 mm-es síküvegtábla közül evakuálják a levegőt. Az üvegtáblák mindkét oldala hővisszaverő bevonattal („low-e”) van ellátva és a kettő közötti távolság 0,2-1mm. A hagyományos nemesgáz töltés helyett vákuum kerül az ablak üvegtáblái közé. Kivitelezésénél 0,001-0,0001 mbar nyomást kell elérni az evakuálás alatt, hogy biztosított legyen a megfelelő hőszigetelő képesség. A táblákra helyezkedő hatalmas atmoszférikus nyomást távolságtartó elemekkel veszik fel olyan módon, hogy azok ne akadályozzák az átláthatóságot. Csupán közvetlen közelről lehet látni, hogy van valami az üvegek között, ez az VIG üvegezés fő ismertetőjegye.

Gyenge pontja a szerkezetnek, hogy biztosítandó az üvegtáblák pereménél a légtömörség. Ehhez speciális hegesztőeljárást kell alkalmazni, de még így is hőhídak alakulnak ki az említett helyen.

Hőátbocsátási tényezője jelenleg: Ug=0,5 W/m2K. 


A szócikkhez társított címkék:
üvegezés , vákuum
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink