Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Al
Az alumínium a [fém]?ek családjába tartozó kémiai elem, amelyet az egész világon használnak a termékek széles skálájának előállítására. A civilizált emberiség minden tagja naponta kapcsolatba kerül alumíniummal. 


 • A periódusos rendszer
  • 13. eleme
  • [atomszám]?a 13, 
  • vegyjele Al 
  • Relatív [atomtömeg]?e 26,981,
  • olvadáspontja 660,37 °C,
  • forráspontja: 2519 °C,
  • sűrűssége szobahőmérsékleten: 2,70 g/cm3,
  • olvadáshő: 10,71 kJ/mol,
  • párolgáshő: 294,0 kJ/mol. 

Az alumínium történelme:

Az elem különböző formáit már évszázadok óta használják, pl. az aluminium-oxidot már az ókori Egyiptomban is használták a fazekasságban. A rómaiak is használtak aluminiumot, amit timsó formájában. A 1800-as években, Hans Christian Oersted tisztátalan formáját különítette el az elemnek, és ő követte Friedrich Wöhler, akinek sikerült elkülönítenie a tiszta alumíniumot 1827-ben.
 
Kezdetben a tudósok azt hitték, hogy alumínium egy rendkívül ritka elem, és nagyon nehéz kivonni, ezért egy ideig nagyra becsült fém volt. Ezt több alumínium szobor is bizonyítja az 1800-as évekből. 1886-ban azonban egy amerikai diák, C.M. Hall és egy francia diák, Paul Herout kifejlesztett egy eljárást, amivel ércből értékes alumíniumot olvasztanak ki. A Hall-Heroult módszert ma már széles körben használják szerte a világon. Gyártása során a bauxit ércből előbb timföldet, abból alumíniumot állítanak elő.
 
Az alumínium valójában a harmadik leggyakoribb elem a földkéregben, és ez a leggyakoribb fémes elem a [Föld]?ön. Tiszta formájában az alumínium ezüstfehér színű, és nagyon könnyű. Az alumíniumból könnyű, de nagyon erős ötvözet állítható elő, és nagyon jól vezeti a hőt és az áramot is. Ezen kívül az alumínium nem mágnesezhető, ami igen hasznos tulajdonság lehet néhány alkalmazásnál. Ezen [fém]?et és [vegyület]?eit számtalan helyen használják, autógyártás, építőipar, festékek, csomagolás, főzőedények, savkötők, izzadság gátlók.
 
Míg önmagában az alumínium nem mérgező, mégis van némi kockázati tényező az elemben. Azon emberek, akik nagy mennyiségű alumínium környezetében dolgoznak, megbetegedhetnek, főleg ha be is lélegzik. A gyerekek érzékenyebbnek tűnnek az alumíniumra, különösen ha a veséik nem működnek jól. Úgy tűnik, hogy az alumínium is okozhat neuromuszkuláris és csontrendszeri problémát, bár a pontos veszélyességi határ nem ismert. Az alumíniumról szóló tanulmányok szerint az alumínium a felhasználók nagy részére biztonságos, bár néhány embernél bőrgyulladást okozhat, ha alumínium termékekkel kerül érintkezésbe, mint pl. az edények, izzadás gátlók, és savkötők.
 

 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink