Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A biomassza a megújuló energiaforrások közé tartozik. A Földön található összes élő anyag – biomassza – a bolygó felszínének egy vékony rétegében, a bioszférában található. A bioszféra kiapadhatatlan erőforrás, amelyet a Nap energiája a fotoszintézis útján táplál.

 

Az áramtermelés biomasszával biomassza erőművekben zajlik. Minden növényi és állati eredetű anyag a biomassza részét képezi, ide értve az állati hulladékokat és a szennyvizet is. Például az energianövényeket kifejezetten azért ültetik, hogy később fűtőanyagként hasznosíthassák. Gőzkazánokban égetik el a biomasszát. A keletkező gőz megforgat egy turbinát, amely működésbe hozza a villamos energiát termelő generátort. A lakossági szennyvízből nyert metángáz égetésével hő és villamos energia állítható elő.
 
Előnyei
 
A biomassza megújuló energiaforrás – az eltüzelt növények helyére újabbak ültethetők. 
Felhasználása előnyös a mező- és erdőgazdaságból élők számára, mivel piacot teremt a terményeiknek. 
Szénsemleges energiaforrás. Ez azt jelenti, hogy a tüzelőanyag elégetése során pontosan ugyanannyi szén-dioxid kerül vissza a levegőbe, amennyit a növények fejlődésük során megkötöttek. 
 
Hátrányai
 
A biomassza alapú áramtermelés költséges módja a villamos energia előállításának. 
A biomassza-erőműveket bőséges biomassza-források közelében kell megépíteni. 
A biomassza energetikai felhasználása növelheti az élelmiszerárakat, mivel a biomassza előállítása éppúgy mezőgazdaságilag hasznosítható területeken folyik, mint az élelmiszer-termelés. 
 
Magyarországi biomassza-erőművek
 
Ma már a legtöbb széntüzelésű erőmű vegyes tüzelésű azáltal, hogy tüzelőanyagának egy részét a biomassza adja. Biomassza fűtő- és erőművek működnek Magyarország több településén is (Szigetvár, Mátészalka, Körmend, Szombathely, Sárospatak, Tata, Szentendre, Balassagyarmat, Papkeszi, Pécs, Kazincbarcika és Ajka). Ezek kapacitása 2 MW és 50 MW között helyezkedik el.


A szócikkhez társított címkék:
biomassza , energiaforrás , erőmű , Magyarország , megújuló
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink