Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Kőolaj lepárlásából nyert sötét színű szénhidrogénelegy. Megtalálható bányászott állapotban is, de gyakoribb a mesterséges előállítás. Útépítésekhez nagyon sokat használnak fel belőle, ehhez a jó bevonó képességű, a szélsőséges időjárási viszonynak is ellenálló, lassan öregedő változat a legjobb választás. Az építőiparban is széles a felhasználásának területe.

Előállítás szempontjából létezik a meleg-, a félmeleg- és a hideg eljárással készített bitumen. A meleg eljárású útibitument felhasználáskor magas hőmérsékletre hevítik, a félmeleget olajjal hígítják és alacsony hőmérsékleten készítik. A hideg eljárásnál a bitument emulgeáló szerrel (víz) keverik és emulziót készítenek belőle.


A szócikkhez társított címkék:
bitumen , építészet , épület
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink