Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A vezető keresztmetszete 12 és 750 négyzetmilliméter között változhat, az elektromos- és áramszállító kapacitása különböző. A Skin-hatás miatt az áram csak a felületen halad, így a vastagabb vezetékek áramszállító kapacitása csak kicsivel növekszik. Az átvitel feszültségszintje 120 kV vagy afeletti. Ennél alacsonyabbakat csak hosszú vonalakon használnak, világító fogyasztóknál. 120 kV alatti feszültség elosztó hálózatokban jellemző.
 
Az elektromos átviteli hálózat feladata, hogy nagy mennyiségű elektromos energiát szállítson a fogyasztókhoz. Általában egy erőmű és egy lakott település mellett fekvő alállomás között fut ez a vezeték. Az al-állomástól a fogyasztóhoz juttatja el az elosztó hálózat az energiát. Az átvitel nagyfeszültségen történik. 110 kV, vagy ennél is nagyobb feszültség szükséges, mivel az előállított áram nagy mennyiségű.

Általában föld feletti, magasan elhelyezett vezetékeken történik az elektromosság szállítása. Föld alatti vezetékeket csak sűrűn lakott területeken alkalmaznak, hiszen ezeknek a kiépítési és a karbantartási költsége is lényegesen nagyobb, valamint nagy meddő teljesítmény termelése nagy töltőáramokat és a feszültség kezelésének nehézségét okozza. ezen a módon pl. lignitet - ami silányabb minőségű energiaforrás - hasznosítanak nagy tömegben, mert másképp magas költségeken jutna a fogyasztóhoz.

Az átviteli hálózatot szokták rácshálózatnak is nevezni, de ez nem a hivatalos neve, nem vehető matematikai rácshálózatnak. Az erőműtől a fogyasztóig több útvonalhálózaton is áramolhat az energia, mivel redundáns útvonalak és vezetékek vannak kiépítve. Rendszerirányító cégek sok felmérést végeznek annak érdekében, hogy megállapítsák az egyes vezetékek még megbízhatóan átvitt maximális szállítókapacitását.

A váltóáramú átvitelt AC (alternating current = váltakozó áram) átvitelnek is nevezik. Általában három fázisú, egyfázisú inkább csak a vasúti elektromos vezetékeknél jellemző. A felsővezetékes vezetéket nem fedik szigetelővel. A vezető anyaga szinte mindig több szálból összefűzött alumínium huzal, amit néha acélhuzallal erősítenek meg.


A szócikkhez társított címkék:
elektromosság , hálózat
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink