Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Olyan elektromos áram, amelynek iránya szabályos időközönként megfordul. Az áram nagysága, iránya és feszültsége folyamatosan változik, amikor a váltóáramú generátor tekercse elfordul a mágneses térben. Az elektronok ilyenkor másodpercenként 50-60-szor váltakozva folynak az egyik, majd a másik irányba a vezetékben. Ez nem befolyásolja a hatásukat. 

 

A távvezetékek váltakozó áramot továbbítanak, és a transzformátorok ezt alakítják át a megfelelő feszültségre.  
 
Kétféle módon lehet megadni a váltakozó áram feszültségét:
 
  • effektív érték, ez megadja, hogy a váltakozó áram mekkora egyenfeszültséggel egyenértékű hatást fejt ki, illetve 
  • csúcsfeszültség, amely a jel amplitúdó tényleges nagyságát adja meg. 

 

Az áram váltakozása általában szinuszos, ilyen feszültség keletkezik ugyanis a generátorok mágneses mezőkben forgó tekercseiben.  Szinuszos váltófeszültségnél az effektív érték a csúcsfeszültség 0,707-szerese. 
 
Magyarországon váltakozó áram a hálózati áram. Európában a hálózati áram 50 Hz frekvenciájú (az USA-ban 60 Hz). Ez azt jelenti, hogy az elektronok másodpercenként 50-szer felváltva az egyik, 50-szer a másik irányba áramlanak. 
Változó áramokon belül vannak váltakozó áramok, ilyenkor a vezetőben a töltések előre-hátra mozognak, és előre-, illetve hátramozgáskor ugyanannyi töltés halad át a vezető keresztmetszetén. Ilyenkor nulla az átlagos töltésmozgás.
 
Létrehozása
 
A tekercs belsejében váltakozó mezőt hoz létre a nyugvó tekercs előtt forgó mágnes, emiatt elektromágneses indukció jön létre. Ekkor a váltakozó áram indukálódik a zárt tekercsben, mivel az áramerősség folyamatosan, az áram iránya pedig időközönként változik.


A szócikkhez társított címkék:
áram , váltakozó áram
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink