Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

 

Az elektromos ellenállást Georg Simon Ohm, német fizikus fedezte fel.

Az elektromos ellenállás mértéke azt jelzi, hogy mekkora munkát kell végeznie az elektromos térnek, amíg egy adott tárgyon egy egységnyi elektront áramoltat. Azért keletkezik az egyenáramú ellenállás, mert a töltést hordozó részecskék ütköznek az adott anyag atomjaival.

Az ellenállás jele: R. Mértékegysége az ohm (Ω), amelyet felfedezője tiszteletére neveztek el így. Ohm ismerte fel legelőször, hogy egy adott anyagon átfolyó áramerősség egyenesen arányos a feszültséggel.

Az anyagok elektromos ellenállás szempontjából vezető, félvezető és szigetelő kategóriákba sorolhatóak. Az elektronikai boltokban előre gyártott, megfelelő méretű és teljesítményű áramkörökbe ültethető ellenállásokat vásárolhatunk.


Források:  Wikipedia, Freeweb


A szócikkhez társított címkék:
mértékegység
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink