A napi házimunka része a sütés-főzés, így elengedhetetlen, hogy sok időt töltsünk a konyhában. Az igazi szakács vagy háziasszony nem csak az ételekkel, de az energiával is jól bánik.
Érdemes befektetni a drágább, de megtérülő energiatakarékos konyhai eszközök vásárlásába. Ilyen a kukta, amiben hamarabb elkészül az étel kisebb energia felhasználásával is. A kiválasztásánál fontos szempont a mérete, hogy illeszkedjen a család és a gőzégő nagyságához is.
Az ideális sütő és tűzhely vásárlásánál fontos a hatásfokuk, hogy milyen mértékben hasznosítják az elégetett földgázt. Célszerű földgázüzemű, légkeveréses sütő mellett dönteni, ami egyenletesen süt, kevés energia-igénybevételével.
Fedő használatával csökkenthető az energiafogyasztás, és az illatanyagokat is bezárhatjuk így vele az edénybe.
Praktika a sütésnél: Csak akkor melegítsük elő a sütőt, ha azt előírja a recept, és az ajánlott sütési idő vége előtt már 8-10 perccel is kikapcsolhatjuk. Győződjünk meg a sütéskor mindig arról, hogy a sütőajtó jól záródik-e, mivel sok energiát veszítünk, ha minimálisan is nyitva hagyjuk.