Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az épületek energetikai tanúsítványa elvileg történhet csak a terveken és a kivitelező nyilatkozatán alapuló tiszta számítási módszerrel. Ha ilyen nem áll rendelkezésre, akkor két megoldás jöhet számításba:

 

  • igyekszünk képet alkotni a házban felhasznált anyagokról az épület szerkezeteinek feltárásával,
  • vagy műszerrel mérjük az épület hőkibocsátását, ilyen műszer lehet például a kontaktmérő vagy a hőkamera.

Az a tárgy, amely abszolút nulla fok feletti saját hőmérséklettel rendelkezik, hőt bocsát ki a környezete felé. A hőkibocsátás infravörös, vagyis emberi szemmel nem látható tartományban történik. Ez a tartomány körülbelül a 780 nm és 1 mm közötti sávot jelenti, amely a látható fénynél hosszabb hullámsávtartomány.

 

A hőkamera olyan eszköz, amely a beérkező infravörös hullámokat képpé is alakítja. Ezt az eljárást termográfiának hívjuk. Hasonló elv alapján történik a hőkamera képalkotása, mint egy digitális kameráé, viszont fényérzékeny chip helyett az infravörös sávban aktív érzékelőt tartalmaz, amelynek kimeneti adatait speciális szoftverrel lehet kalibrálni, hogy a keletkezett kép minél többet tudjon elmondani a mért objektumról, itt a házakról.

 

Hátránya, hogy megfelelő eredményt csak jelentős hőmérséklet-különbség esetén kaphatunk, tehát leginkább csak téli időszakban készítünk hőkamerás felvételeket. Vannak már újabb technológiák, azonban egy nyári naptól felmelegedett épület fűtési kibocsátása mérhetetlen még a késő nyári esti órákban is.

 

A hőkamerás képek előnye, hogy nagyon rövid időn belül, számítások nélkül képet adnak egy épület hőtechnikai, hőszigetelési állapotáról, és ez által már kisebb befektetéssel is nagymértékű energia-megtakarítás érhető el.

 

Az épület zöld kártyáját kiállító szakember gyakran készít hőkamerás felvételt a pontos képalkotás miatt. A hőkamerás kép árulkodik a ház hőveszteségeiről.


A szócikkhez társított címkék:
infrakamerás vizsgálat
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink