Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az etanol (etil-alkohol, borszesz) egy telített alkohol: a köznyelvben az alkohol, illetve a szesz szavakat használjuk a megjelölésére.

Színtelen, jellegzetes szagú és ízű, könnyen folyó, magas forráspontú folyadék.

Kiváló oldószer (kámfor, gyanta, alkaloidok, számos festék, jód, bróm). A kálium és nátrium hidrogénfejlődéssel reagál az etil-alkoholra.

 

Előállítása:

 

Az etanolt cukortartalmú oldatok élesztőkkel való erjesztésével nyerik, így legfeljebb 18-20%-os etanoltartalmú oldatot lehet előállítani – az ennél töményebb alkoholt desztillálással készítik. Az erjesztés során előállítható legtöményebb etil-alkoholos oldat is csak 96%-os tisztaságú, a maradék 4% ugyanis együtt forr az alkohollal. Ennél töményebb az ún. abszolút alkohol, amelyet csak vízelvonó szerek használatával lehet előállítani.

Ipari úton az etanolt az etilén és a víz savkatalizált reakciójával állítják elő. A reakcióhoz szükséges etilént földgázból vagy egyéb petrolkémiai alapanyagokból nyerik.

 

Felhasználása:

 

Az etanol az alkoholtartalmú italok előállítása mellett számos egyéb területen is hasznosnak bizonyulhat. Elterjedt oldószerként, de manapság üzemanyagként is (bioetanol) használják. Nagy mennyiségben állítják elő és használják ez utóbbi célra Brazíliában, Ausztriában, Svédországban és az USA-ban.

Alapanyagként használják a vegyiparban más vegyületek gyártásához. Orvoslásban általános fertőtlenítőszerként terjedt el.

Használják még oldószerek, lakkok, tinktúrák, parfümök, alkaloidák és más organikus vegyületek előállítása során.

 

Forrás: Wikipedia

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink