Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A hagyományos fatüzelésű kazánok szabályozása kizárólag a huzatszabályozó segítségével az égési levegő elvételével vagy hozzáadásával (kazánajtó nyitása/zárása) történhet.

 

Mivel [fatüzelés]? esetén az égés három részre osztható (1: a fa hevítése, szárítása; 2: gázok képződése és elégetése; 3: a keletkező faszén elégetése), és mindhárom fázis más körülményeket igényel (hőmérséklet, levegő), így a hagyományos fatüzelésű kazánnál az égés tökéletlen lesz.

A tökéletlen szabályozás eredményeként a nem optimális égési feltételek eredménye, az alacsony hatásfok, mivel rengeteg éghető anyag távozik a kéményen át forró gázként vagy még éghető salakként, hamuként marad hátra.

A faelgázosító kazán lényege, hogy a fent említett három égési fázisnak megfelelő környezetet biztosítva a fából maximális [hőenergia]? nyerhető ki, így kevesebb [tüzelőanyag]?ra van szükség, ezáltal csökken a fűtés költsége. Nem igényel gyakori feltöltést, és nagyobb hasábokat is képes befogadni. A hagyományosnál magasabb hatásfokkal működik (85% felett). A tökéletes égésnek köszönhetően lényegesen kevesebb hamu képződik és a károsanyag-kibocsátás is jelentősen csökken.

A faelgázosító kazán működése:

Gyakorlatilag egy dupla tűztérrel rendelkező kazán, ahol a felső tűztérben a fa elégetése, elgázosítása, az alsó tűztérben pedig a keletkezett gázok elégetése történik.

A felső tűztérben a begyújtást követően 200°C alatti hőmérsékleten történik a fa kiszárítása, majd 200-700°C közötti hőmérsékleten, a fa légszegény környezetben ég el. A légszegény környezetben történő égés során faszén és gázok keletkeznek.

A faszén a két tűztér közötti rostélyon ég el, közben széndioxid keletkezik, ami egy ventillátor (nyomó vagy szívó) segítségével a faelgázosító kazán alsó égésterébe kerül. Itt megfelelő mennyiségű levegő automatikus hozzáadásával történik meg a gázok elégetése, a faszén égése során keletkező szénmonoxiddal együtt.

A kazánban a fő égés gyakorlatilag a keletkezett gázok elégetése, melynek hőfoka elérheti az 1.100°C-ot is.

A faelgázosító előnyei és hátrányai

o   Előnyök:

o   Egyszerű kezelés

o   Hosszú égési idő (ritkán kell megrakni), a nagy hasábok befogadása miatt kevesebb munka

o   Magas égési hatásfok,

o   Alacsony tüzelőanyag fogyasztás

o   Csekély hamuképződés

o   Könnyű tisztíthatóság

o   Hátrányok:

o   Magasabb beruházási költség

o   Nagyobb helyigény a tüzelőanyagnak (2-3 évre előre meg kell vásárolni a fát a megfelelő kiszáradás miatt)


A szócikkhez társított címkék:
égési levegő , Faelgázosító kazán , fatüzelés , huzatszabályozó , kazán
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink