Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Luminofor
Olyan szervetlen anyagokból, vegyületekből őrölt por, mely elektronokkal bombázva fényt bocsát ki, más néven lumineszkál. Alapja sokféle szervetlen vegyület lehet, melyhez jellemzően mangán, vagy [ezüst]? aktivátort kis mennyiségben adnak hozzá. A kibocsátott fény színe kis mértékben változtatható a hozzáadott aktivátor arányának változtatásával, illetve hőkezeléssel. Ezt a jelenséget, amennyiben a fénypor fénykibocsátása a gerjesztés megszűntével lassan múlik el foszforeszkálásnak, ha hatása gyorsan válik láthatatlanná, lumineszkálásnak nevezzük. Leggyakrabban földfémvegyületek, többnyire oxidok, különböző szulfidok, szilikátok és halidok.
 
Jellemzőik:
  • Szín – fehér fény csak több összetevőből állítható elő
  • Fényhatásfok – a bevitt energiához viszonyított kibocsátott fényenergia mennyisége.
  • Utánvilágítási idő – a gerjesztés megszűnése utáni világítási idő
 
Alkamlazásuk:
  • Hagyományos képcsövek (katódsugárcső): ernyőjükre felvitt vörös, zöld, és kék fényporpontokkal (RGB) előállított színes kép formájában ismerhető. Rövid utánvilágítási idejű anyagok (jellemzően 1 ms alatt). 
  • Világító festékek: A lehető legnagyobb utánvilágítási tulajdonsággal rendelkező anyagok, melyen a gerjesztés után akár több órán át képesek fényt kibocsátani. Játékokban, biztonságtechnikában is használatos, de ilyen agyagok találhatóak meg pl a lumineszkáló számlapú karórákban is. Gerjesztésük látható, vagy UV fénnyel történik.
  • Fénycsöveknél, világításra használható LED diódáknál.
  • Háttérvilágításra pl [LCD]? kijelzőkben.

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink