Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A földgáz színtelen, szagtalan, szénhidrogén alapú gázok gyúlékony elegye, mely a földben, néhány métertől 5000 méteres mélységig fellelhető. Nyomása meghaladhatja a 300 báros nyomást is helyenként, a hőmérséklete pedig a 180°C fokot is, a gáz elhelyezkedésének mélységétől függően. A földgáz főleg metánt tartalmaz, de inert gázok, valamint etán, propán, bután és pentán is fellelhető benne.


A földgáz tipikus összetétele:

  • Metán (CH4) 97%
  • Etán (C2H6) 0,919%
  • Propán (C3H8) 0,363%
  • Bután (C4H10) 0,162%
  • Szén-dioxid (CO2) 0,527%
  • Oxigén (O2) 0-0,08%
  • Nitrogén (N2) 0,936%
  • Nemesgázok (A, He, Ne, Xe)

Újabb kutatások szerint nyomestos is van benne.

 

A földgáz a fosszilis tüzelőanyagok csoportjába tartozik, mely jelentős mennyiségű energiát hordoz. Égésterméke nagyrészt CO2 és víz, de kis mennyiségben szennyező égésterméket tartalmaz. Egyégnyi földgáz, ami 1m3 teljes mértékű elégetéséhez kb. 10 m3 levegő szükséges. Tökéletes égés során nem keletkezik füst, korom, sem pedig hamu.

 

A föld alatt és a tengerek mélyén szerves anyagok bomlási termékeként keletkezett az évmilliók során. A felszín alatt a kőzetek repedésein keresztül fedőkőzetek által határolt mezőkbe vándorol. Leggyakrabban a kőolaj lelőhelyeken található, de önálló lelőhelyek is vannak. Megtalálható az üledékes illetve vulkanikus kőzetben is. Miután felszínre hozzák, megtisztítják a víztől, más gázoktól, kőolaj szennyeződéseitől, mechanikus szennyezőktől, tehát minden szennyező anyagtól. Ez szükséges ahhoz, hogy elérjék a szabvány minőséget.


A gázelőkészítést, más néven tisztítást követően a földgázt nagy átmérőjű gázszállító vezetékrendszeren, egy kisebb részét pedig speciális tartályhajókon juttatják a nemzeti gázszállító rendszerekig. Ezután a gázelosztó vezetékeken jut el a fogyasztóig a kereskedők (gázszolgáltatók) közvetítésével. A földgáz szállítás nagy távolságra sokkal hatékonyabb és tárolható az elektromos árammal szemben.

 

A földgáz felhasználása széles körű. Felhasználásánál szagosítják, ezzel elkerülve a baleseteket, például a szivárgást. A földgáz nem mérgező, könnyebb a levegőnél.


A földgáz tökéletes égése során kék lánggal ég, káros égéstermékek, korom, hamu nélkül, igen kevés szén-monoxid és kéndioxid kibocsátással - ezáltal környezetvédelmi szempontból a legtisztább energiahordozók egyike. A földgáz robbanóképes elegyet alkot, ha a levegővel 5-15% közötti arányban elegyedik!

 

A földgázzal megoldható a fűtés és a hűtés egyaránt gázklímával, de a gázmotor alapeleme is. [Áramtermelés]?re is használják.


A világban a legjelentősebb földgázkészletek Oroszországban, Kelet-Európában, Norvégiában, a Közel-Keleten és Afrikában találhatóak.


Magyarországon 210 helyen folyik földgáz kitermelés és kutatás, a lelőhelyek többsége a Dél-Alföldön, a Nyugat-Dunántúlon és Kelet-Magyarországon található. A hazai földgázkészlet mennyisége nem elégíti ki a fogyasztást, ezért jelentős behozatalra szorulunk. A külföldről – nemzetközi csőhálózatokon  érkező importált földgáz világpiaci ára emelkedik, ez gazdasági függőséget és kockázatot jelenthet az országnak.


A szócikkhez társított címkék:
Magyarország , tüzelőanyag
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink