Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A gamma-sugárzást 1900-ban [Paul Ulrich Villard]? fedezte fel. 
Nagy frekvenciájú elektromágneses sugárzás, ami a gamma-bomláskor keletkezhet.
Gamma-bomlásnak nevezzük azt a jelenséget, amikor a gerjesztett atommagok alacsonyabban fekvő állapotba mennek át. A magreakciót, az alfa- és a béta bomlást több esetben kísérheti. A gamma sugárzás az elektromágneses hullámok azon része, mely 0,1 - 0,00005 nm hullámhosszak közé esik.
A gamma-sugárzás veszélyes, az ilyen ionizáló sugárzás, égési sebeket, genetikai mutációt, vagy akár rákot is okozhat. Leghatásosabban védekezés ellene az ólom, mely nagy [atomtömeg]?ű és sűrűségű  elemekből áll, de a [reaktor]?okat például több méter vastag nehézbeton fallal veszik körül. Ez a beton magas kristályvíz tartalmú és valamilyen nehézfémmel, például báriummal adalékolt.
A csillagászok nagy gamma-sugárzásról a fekete lyukak környékén és a nagy csillagok, csillagrendszerek gravitációs összeomlásakor számolnak be.

A gamma-sugárzás és az anyag kölcsönhatása lehet:

  • fotoeffektus: ilyenkor a fotont az atom elektronhéja elnyeli, majd a foton átalakul az elektron energiájává. Ez gerjesztett állapotú lesz, vagy egyszerűen elhagyja az atomot.
  • Compton-szórás: A foton rugalmatlan szóródását jelenti egy gyengén kötött, vagy szabad elektronon. Ilyenkor a foton energiájának csupán egy részét adja át az elektronnak.
  • Párképződés: Az elektron-pozitronpár nyugalmi tömege 1,02 MeV.  Amennyiben ezt meghaladja a foton energiája, akkor elektron-pozitron pár képződhet.

A gamma-sugárzás alkalmazása:

  • sterilizálásra, konzerválásra használják az élelmiszeriparban
  • rákos daganatok eltávolítására terápiaként
  • radiológián a radioaktív izotópok nyomon követésére
  • gamma-radiográfia
  • elemanalízis

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink