Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A gázolajat leginkább dízelmotor meghajtású járművek üzemanyagaként használják.

A kőolaj szakaszos lepárlásával állítják elő, úgy hogy elkülönítik a magas forráspontú frakciót (250 - 350 fok Celsius). A gázolaj 12 - 25 szénatomot tartalmazó szénhidrogének keveréke, de szennyeződésként tartalmazhat ként, oxigént és nitrogént is.

Egyik legfontosabb minőség mutatója a cetán szám, mely a gázolaj öngyulladási készségéről tanúskodik. Úgy állapítják meg, hogy a gázolaj tulajdonságait összehasonlítják, egy ismert térfogat százalék cetánt (C16H34) tartalmazó üzemanyag tulajdonságaival. Pl.: ha a gázolajunk tulajdonságai megegyeznek annak az üzemanyagnak az öngyulladási tulajdonságaival, ami 47 térfogat százalék cetánt tartalmazott, akkor annak a gázolajnak 47 lesz a cetánszáma.

A gázolajban jelenlevő kén égéskor erősen károsítja a motort is, és a környezetet is. Oxidációval gáz halmazállapotú kén-oxidok képződnek, amik a környezetbe jutva a savas esők kialakulásának egyik fő okai, ezért a gázolajak kéntartalmát igyekeznek csökkenteni.

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink