Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Villamos energia előállítására is alkalmas a szél mint „megszelídíthető” [energiaforrás]?. Mivel ez egy időben változó intenzitású forrás, körültekintően kell eljárni az elhelyezés megválasztásánál. Fontos odafigyelni a meteorológiai statisztikákra, mérni a szélsebességet és szélirányt. Fontos, hogy olyan helyre építsük a szélgépet, ahol viszonylag állandó a szélirány, hiszen a gyakori változásokat nehéz követni a nagyméretű gépekkel.

Az energiatermeléshez a szélerőmű 30-40 méterrel a föld fölé kell, hogy emelkedjen, ám maximum 200 méter magas lehet. A szél munkavégző képességét a sebessége határozza meg.  Teljesítményük 100W-tól egészen 3MW-ig terjed.
A szélerőmű által megtermelt energia ára általában 6-7-6 Ft/kW tartományba esik, azonban ez az inflációval változik. 
Szükséges hozzá az áramvonalas szárnylapát, amit a rá ható szél ereje hoz működésbe. Szükséges még a szélmotor, amely az egész gépezetnek a szíve. Ez a szerkezet alakítja át a levegő mozgási energiáját mechanikus energiává, azaz villamos energiává. A [szélkerék]? is fontos része a gépezetnek, hiszen a gyorsjárási tényezőtől függ a megtermelt energia mennyisége. 
Villamos energia termelésére kétféleképpen lehet felhasználni a szélenergiát. Szigetüzemről beszélünk, amikor a megtermelt energiát saját célra használjuk fel. A hálózat táplálásáról beszélünk, ha a megtermelt [áramot]? a közcélú elosztóhálózatra tápláljuk rá. Természetesen egyszerre is megvalósítható a két mód. Fontos azonban előre tájékozódni az áramszolgáltatónál, hogy milyen jogi feltételei vannak a villamos energia „házi” előállításának. 
Hosszú távon ez az energiaforrás tekinthető a legtisztábbnak, mivel semmiféle hulladékot nem tartalmaz és nem is bocsát ki. Semmiféle nemzetközi egyezmény korlátozása alá nem esik a szélenergia hasznosítása, sőt! A széndioxid kibocsátás mérséklése Euróra- szerte fontos cél, amire tökéletes megoldás ez az alternatív energiatermelés. [Állami támogatás]? jár vagy a beruházásra vagy a megtermelt energiára. Itthon az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium IKIM rendelete foglalkozik a közcélú villamos energia vásárlási árának megállapításával. 
 


A szócikkhez társított címkék:
szélenergia
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink