Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A háztartási gépeknél kötelező feltüntetni, hogy milyen energiafogyasztási kategóriába tartoznak. Ez segítségünkre lehet egyes berendezések (mosógép, mosogatógép, hűtő, bortároló) megvásárlásakor, hiszen pontosan láthatjuk, hogy az adott termék milyen energiafelhasználással működik, így jelentős energiát és pénzt takaríthatunk meg.
2011. decembertől az EU – szabályozását követően minden háztartási gépet új energiacímkével láttak el. A korábbi energiaosztályok elavulttá váltak, hiszen az üzletekben elérhető gépek nagy része már ’A’ vagy annál magasabb energiaosztályba tartoznak.


A címkék tartalma:
A címkén színes nyilak szimbolizálja az energiaosztályokat. Ezt a formát csak Európában használják, és az egész Unió területén egységes. A leghatékonyabb készüléket a sötétzölddel, a legkevésbé hatékonyabbat a piros színnel jelölik. Szerepel rajta a szállító neve vagy védjegye, valamint típusazonosítója.


Kategóriák a leghatékonyabbtól a legkevésbé hatékonyabbak felé haladva: A+++, A++, A+, A, B, C, D, E, F, G
A címkéken egységesen az éves energiafelhasználás jelenik meg. Az alapinformációkat nem feliratok, hanem piktogramok jelzik.


Hűtőgépeknél az energiahatékonyságot, a mélyhűtőtér nélküli térfogatot, az éves energiafogyasztást (kWh) és a zajkibocsájtást tüntetik fel.
Mosógépeknél az éves energiafogyasztást és vízfogyasztás jelölik 220 mosási ciklussal számolva. Ezen kívül a kapacitást (kg) is mutatja, valamint a centrifuga hatékonyságát és a zajszintet. Mivel a régi ’A’ osztálynak megfelelő mosási teljesítményű berendezésnél rosszabb teljesítményű készüléket már nem gyárthatnak, így a mosási hatékonyság a címkén nem szerepel.


Mosogatógépeknél ezen kívül a szárítási hatékonyság és a terítékszám is feltüntetésre kerül. Bortárolóknál pedig a behelyezhető palackok számával egészül ki a címke.

Ábra: mosógép, mosogatókép, hűtőszekrény címkéje

 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink