Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Hőszigetelés természetesen

 

Mitől érezzük azt tudat alatt, hogy jó otthon lenni? A [kellemes hőérzet]? az, amit csak akkor veszünk észre, ha nincs. Ennek biztosításához nagyban hozzájárulnak az építőanyagok, így ha a legjobbat akarjuk megteremteni, akkor érdemes a természetes alapanyagokból készült, hosszú élettartamú termékeket választani a passzívház építésekor. 
A természetes ásványi lapokkal való szigetelés kiváló védelmet nyújt a hőveszteség, a párásodás és a nem kívánt hangok beszűrődése ellen. 
Hasznos tanácsok a  természetes hőszigeteléshez:
1. Ásványi anyagokból készült ragasztóval rögzítjük a falhoz a kőzetgyapot lapokat. Amennyiben nem egyenletes a falfelület, úgy egy kiegyenlítő réteget is vigyünk fel, még a ragasztás előtt. 
2. Az ásványgyapot lapokat kenjük be pontozva ragasztóval (ügyeljünk arra, hogy a lapok szélei végig legyenek bekenve), majd a vízorros lábazati indító- és kiegészítősín segítségével rögzítsük a falazathoz. A legjobb eredményt úgy érhetjük el, ha „W” alakban kenjük el a ragasztó csíkokat. Ezt a műveletet maximum 1 óra alatt kell végrehajtani, a ragasztó bekötését megelőzve.
3. Erősítsünk rá a tapadásra acélszöges dübelek segítségével. Kb 6 db-t helyezzünk el, négyzetméterenként.
4. Ügyeljünk arra, hogy a nyílások sarkainál 45°-ban egy kb. 60x25cm-es üvegszövet táblát rögzítsünk pluszban a falra (az ún. bevágásos- behajtásos módszerrel).
5. Az ásványgyapot felületére hordjunk fel ásványi ragasztót 4mm vastagságban. A még friss rétegbe nyomjunk bele egy üvegszövet hálót (8x8mm). Minimum 10 cm- es átfedést kell biztosítani itt is. A már kialakított élekre tegyünk élvédő profilokat.
6. Most következik még egy 4 mm-es ragasztóréteg az üvegszövetre. Amíg formázható a felülete, addig igazítsuk el egy vízszintes eszköz (pl.: H kartecsni) segítségével úgy, hogy egyenletesen síkká váljon.
7. A ragasztóréteget teljesen ki kell szárítani, ami kb. 7 napon át megy végbe. 
8. Ezután hordjuk fel a megnedvesített felületre a nemesvakolatot 0,5-1 cm vastagságban. A legjobb eredmény elérése érdekében egy homlokzati síkon belül egyszerre vigyük fel a réteget. Egyengessük el a felületet úgy, hogy mindenhol azonos vastagságban legyen a falon a vakolat. 
9. Az így kapott felületet –saját levében- gletteljük be.
10. Miután kiszáradt, jöhet a kaparás, vagyis a felületi minta kialakítása. Ennek a műveletnek mindössze a fantázia szab határt. Azt mindenesetre fontos megjegyezni, hogy a kaparáshoz szükséges száradási idő 2-4 óra. Mielőtt elkezdenénk kialakítani a végső arcát a háznak, csináljunk egy kaparási próbát, lehetőleg nem látható részén a falnak. Lényeges részlet, hogy azonos ütemben kell végezni a kaparást, a foltosodás elkerülésének érdekében. 
 


A szócikkhez társított címkék:
hőszigetelés
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink