Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A hőszivattyú a környezet energiájának hasznosítására szolgáló berendezés, amellyel lehet hűteni, fűteni és meleg vizet előállítani. A rendszer a működtetésére használt energiát nem közvetlenül alakítja hővé, hanem külső energia segítségével a föld, a víz és a levegő által eltárolt napenergiat hasznosítva a hőt magasabb hőfokszintre emeli.

A hő szállításához folyamatosan elektromos energiát kell a rendszerbe táplálni. Hatékonyságát az ún. munkaszámmal (COP – coefficient of performance) jellemezhetjük, ami azt mutatja, hogy a hőszivattyú által leadott hasznos hőteljesítmény hányszorosa a működtetéshez felhasznált teljesítménynek. Ez azonban a hőforrás hőmérsékletváltozásával az év folyamán változhat, ezért a berendezés teljesítményéről pontosabb képet ad az egy évre vonatkozó energiaszám. Ez általában 3 és 5 közötti érték, azaz 1 egység villamos energiával 3-5 egység hőenergiát állíthatunk elő. (Szemben az elektromos fűtéssel, ahol egy egység villamos energiával egy egység hőenergiát kapunk.)

A hőszivattyú előnyei:

 •     egész évben képes közvetett módon a napenergiát kiaknázni, a környezetben eltárolt energiát hasznosítja;
 •     általa alacsony hőmérsékletű hőforrásokból is kinyerhető hő, valamint hulladékhőt hasznosíthatunk;
 •     ha a fűtést teljes egészében a hőszivattyú végzi (monovalens rendszer), nincs szükség kéményre; a helyszínen nincs károsanyag-kibocsátás.

A hőszivattyú működése
 


 (Forrás: Wikipedia)


Két hőcserélőt egy körvezeték köt össze.
Egy kompresszor a csővezetékben olyan munkaközeget keringet, melynek igen alacsony a forráspontja, csak nagy nyomás alatt cseppfolyósodik. A hideg oldali hőcserélő előtt a folyékony halmazállapotban lévő munkaközeg nyomását egy nyomáscsökkentő szelep leejti 1,7 bar-ra. Ekkor a munkaközeg hevesen elpárolog, -2°C-ra lehűl és a párolgáshoz szükséges hőt a hőcserélő másik oldalán átfolyó környezeti közegből (jelen esetben levegőből, de lehet vízből, termálvíz hulladékból. szennyvízből, stb.) vonja el, annak lehűtésével.

A 3 °C-ra felmelegedett munkaközeget a kompresszor elszívja, besűríti 13,5 bar nyomásra, melytől a lecsapódó munkaközeg felmelegszik 73,5°C-ra. A lecsapódásnál felszabadul az a hő, melyet a környezetből elvont, megnövelve a kompresszorba betáplált és hővé átalakult energiával. Mindezt az energiát a másik hőcserélőn áthaladva átadja a fűtési rendszerben keringő fűtőközegnek.

A hőszivattyúk általában elektromos vagy gázmotor segítségével működnek, de léteznek a kettőt kombináló berendezések is. A hőszivattyú által előállított hőenergia állandó fűtést, hűtést és meleg vizet biztosít számunkra. Egyaránt alkalmazható padló-, fal- és légfűtéses rendszerekhez.
A hőszivattyú használható mezőgazdasági vagy akár ipari méretekben is.

A hőszivattyú előnyei:

 •     csökkenti a fűtésköltséget,
 •     olcsóbb hűtés,
 •     olcsóbb melegvíz-előállítás,
 •     alacsony fenntartási költség,
 •     nincs szükség kéményre,
 •     biztonságos, tiszta és környezetbarát,
 •     kis helyigényű,
 •     hosszú távú befektetés, ami mindenképpen megtérül.


Hőforrás szerinti csoportosítás:

1. Talaj

 •     alajkollektoros rendszer
 •     talajszondás rendszer
 •     geotermikus berendezés


2. Masszív abszorber (betonépítmény)
A beton jól vezeti a hőt, tömege pedig alkalmas a hő tárolására. Segít a levegő, talaj, esővíz hőjének átvételében, a napsugárzást közvetlenül is hasznosíthatja.

3. Talajvíz
A talajvíz állandó hőmérséklete (7°C-12°C) és jó hővezető képessége révén ideális  hőforrás.

4. Levegő:
A külső, illetve az elhasznált levegő is lehet hőforrás.

5. Hulladékhő:
Számításba jöhet hőforrásként a szennyvíz, az elhasznált termálvíz.
 


A szócikkhez társított címkék:
elektromosság , készülék , zöldenergia
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink