Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Azt az energiát nevezzük hulladékból nyert energiának, amit a hulladék fűtőanyagként vagy más módon történő felhasználásakor nyernek (mindezt a környezetvédelmi előírások betartása mellett).

A hulladék újrahasznosítása nagyon fontos a környezetvédelem szempontjából. Nem csak a szelektív gyűjtés, és a termelésbe való visszaforgatás a fontos, a hulladékból energia is nyerhető. Ennek egyik módszere a hulladéklerakóban keletkezett depóniagáz hasznosítása. 
 
A depóniára lerakott hulladék bomlási folyamaton megy keresztül, melynek során – főleg metánból és szén-dioxidból álló – magas energiatartalmú gáz keletkezik. Ha megfelelő technológiát alkalmazunk, akkor 15-20 éven át, akár évente 10 m3 gáz is kinyerhető 1 tonna hulladékból. Az energiahordozók közül kiemelkedő, mivel magas a fűtőértéke, viszont alacsonyabb a füstkibocsátás mértéke a szénhez és az olajhoz képest. Ha megfelelően előkészítik a gázt, akkor alkalmas egy kisebb generátor meghajtására, és ez által áramtermelésre használható.
 
Tehát az elégethető hulladék lehetőséget nyújt, hogy csökkentse az általános hulladékmennyiséget. Vegyes háztartási hulladék és szerves ipari hulladék is égethető egy megfelelően felszerelt hulladékégető üzemben. Fűtésre és elektromos áram előállítására is hasznosítható az így termelt energia. Ahhoz, hogy gazdaságos legyen a folyamat, nagy hulladékbefogadási-képességgel kell rendelkezniük a hulladékégetőknek. A hulladéknak „tisztábbnak” is kell lennie, mint korábban, ugyanis a hulladékégetés során kibocsátott dioxin az egyik legnagyobb környezetvédelmi veszély. 
Az égestés során salak és pernye marad vissza a gáztisztító berendezésekben. A salakot egyes országokban általában útépítésre felhasználják, mert nem túl szennyezett. Viszont a pernye tartalmazza a legtöbb szennyezőanyagok, így ez egyes országokban veszélyes hulladéknak minősül. 
 


A szócikkhez társított címkék:
energia , hulladék , újrahasznosítás
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink