Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az energia egyik fajtája. Az ionizáló energiával történő kezelés valamilyen kedvező hatás elérése érdekében történő energiaközlés. Ez lehet bármelyik típusú sugárzás, ha elegendő energiával rendelkezik a vele kölcsönhatásba lépő atomok és molekulák ionizációjához.

Ezek energiaszintje elég nagy ahhoz, hogy egy anyagon áthaladva – kevés hőmérséklet-emelkedés mellett – az atomok, molekulák egy-egy elektronjával ütközve azt gerjessze, vagy pályájáról leszakítsa, amivel a semleges részecske töltéssel rendelkező ionná alakul. Innen ered az „ionizáló” elnevezés a nagyenergiájú sugárzásoknál.
Az elemek ionizációs energiája megmutatja, hogy mennyi energia kell az elem egy atomjának az ionizációjához.
 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink