Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Joseph Priestley angol lelkész, fizikus, kémikus, liberális politikai filozófus. 1733. március 13-án született az angliai Leeds-ben.

1752-től egy nonkonformista teológiai akadémián tanult, majd 1755-től segédlelkész lett. 1758-ban iskolát nyitott, ekkor kezdett érdeklődni a természettudományok iránt, s a tanításhoz szükséges szemléltető eszközöket kezdett készíteni. 1761-ben jelent meg Rudiments of English Grammar (Az angol nyelvtan alapjai) című kötete; a beszélt nyelven alapuló nyelvtankönyv ötven évig volt használatban.

1762-ben lelkésszé szentelték, majd 1765-ben jogi doktorátust szerzett.

1767-ben Benjamin Franklin biztatására könyvben foglalta össze kora ismereteit az elektromosságról, és leírta saját kísérleteit is.

Lelkipásztori hivatása mellett elkezdte tanulmányozni a gázokat, és az akkor ismert három gáz (levegő, szén-dioxid, hidrogén) mellett további tíz gázt fedezett fel, melyeket 1772-ben publikált. Ebben az évben kísérletezte ki a víztisztítás és a szódavízgyártás folyamatát.

1774. augusztus 1-én vörös higany-oxidot hevítve felfedezte az oxigént. Folytatva a gázok tanulmányozását felfedezte az ammóniát, a kén-dioxidot, a nitrogént és a szén-monoxidot.

Felismerte a fény jelentőségét a növények életében, és hogy a zöld növények oxigént bocsátanak ki.

Vallási és politikai nézetei miatt a francia forradalom idején már minden vallási és politikai intézmény ellenségének tartotta. A párizsi Bastille lerombolásának második évfordulóján az erőszakos tömeg elpusztította házát, könyvtárát, laboratóriumát.

1793-ban újabb gyűlölethullám lobbant föl ellene, emiatt 1794-ben korábban emigrált fiait követve az Egyesült Államokba utazott.

Amerikai évei alatt folytatta irodalmi és vallási tevékenységét, és befejezte hatkötetes keresztény egyháztörténetét.

1804. február 6-án hunyt el Northumberlandban (Pennsylvania, USA).

A róla elnevezett Priestley-érem az American Chemical Society (Amerikai Kémiai Társaság) legnagyobb kitüntetése.

 


A szócikkhez társított címkék:
ammónia , fizikus , joseph , oxigén , priestley , szén-monoxid
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink