Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Olyan energiaátalakítási folyamattal előállított villamos és hőenergiát nevezünk kapcsoltan termelt energiának, amely közös technológiai berendezésben, azonos tüzelőanyagokkal képződik és legalább 65% energetikai hatásfokú.
A kapcsolt hő-, és villamosenergia-termelés azt jelenti, hogy ugyanabból az energiaforrásból egy időben állítunk elő a gázmotor által hajtott generátorral villamosenergiát és a gázmotor hőleadását hasznosítva hőt. Kitűnő megoldás azok számára, akiknek szükségük van villamos, és hőenergiára is. Továbbá azért is előnyös, mert önállóan lehet irányítani és felügyelni az energiatermelésünket, de ugyanakkor a környezetvédelmi szabályokat is be lehet tartani.
 
 
Előnyei:
  • a hasznosítható energia 37%-a villamos energia, 49%-a hőenergia,
  • tehát a bevezetett energia 86%-a hasznosítható,
  • 35%-kal kevesebb tüzelőanyagot kell felhasználni a külön történő villamos-, és hőtermeléssel, ezáltal kevesebb üvegházhatást eredményező szén-dioxid és hulladékhő kerül a környezetbe,
  • a befektetetés 3-5 év alatt megtérül,
  • megbízható működésű hosszú távon is.
 
Felhasználása: távhőszolgáltatásnál melegvíz előállítására; kórházak; közintézmények irodaépületei; nagyobb szállodák; uszodák, gyógyfürdők; élelmiszeripari feldolgozó üzemek; vegyipari üzemek; mezőgazdaságban: üvegházak, temperált vizű haltenyészet.

 


A szócikkhez társított címkék:
energia
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink