Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A hűtő körfolyamat egy része a klímatechnikában és a hűtéstechnikában. Folyamata során a gáznemű hűtőközeg ismét cseppfolyóssá alakul. A hűtőközeg energiát veszít a cseppfolyósodás közben, ezt mi hőleadás formájában érzékeljük.
Ha a hőszivattyús klímákban a kondenzátort és az elpárologtatót egy négyes szeleppel felcseréljük, akkor a fűtési funkció is elérhető lesz. Ekkor a klíma elpárologtatója a szabadban lévő hőcserélő lesz, a beltéri pedig a kondenzátor szerepét fogja betölteni.  
 
A magas nyomás hatására a kompresszor a hűtőközeget egyenesen a kondenzátorba nyomja, és itt bekövetkezik a kondenzálódás. Ilyenkor veszít energiájából és hőmérsékletéből a gáz halmazállapotú hűtőközeg, és emiatt bekövetkezik a cseppfolyósodás. A környező levegőnek adja át a leadott hőenergiát a kondenzátor csöveinek falán, és a lemezeken keresztül.
 
A klímák nagyobb teljesítményre képesek a fűtés oldalon, mint a hűtésen, mivel hivatott leadni a helyiségből elvont energiát, melyhez hozzáadódik a kompresszor hővesztesége is. 
A kondenzátor lényegében egy sűrűn lemezelt levegő-freon hőcserélő, melyen a levegő átáramlását ventillátorral segítik. 
 

 


A szócikkhez társított címkék:
klíma , kondenzátor
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink