Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
HirdetésA nem elég légtömör szerkezeti elemeken keresztül meleg, nedves levegő áramolhat belülről kifelé. Ekkor a hideg szerkezeti elemeken jelentős párakicsapódás jöhet létre. Az építészeti károk nagy részét ez okozza. Segíteni ezen gondos, légtömör kivitelezéssel lehet.
A légtömörség nem az energiatudatos építészet hobbija, hanem egy kötelező szükségszerűség, ha a szerkezeti elemek átnedvesedését el akarjuk kerülni. A nem légtömör helyeken keresztül áramló levegő ugyanis nagyon sok nedvességet juttat magába az épületszerkezetbe.
Passzívházak légtömörségének az összehasonlítása a régi építésű házakkal és az EnEV kívánalmaival. Aki manapság épít, annak nagyon oda kéne figyelnie a légtömörségre - az utólagos javítás ugyanis nehéz és csak egy mindent átfogó felújítással lehetséges.


A részletek fontosak – döntő mindenekelőtt azonban, hogy az alapkoncepció helyes legyen! Egy épületburok akkor lehet csakugyan légtömör, ha a légtömör burok az egész fűtött légtérfogatot körülveszi, mégpedig megszakítások nélkül.


Légtömörségi koncepció:


1. Minden a külvilággal érintkező épületrésznél definiálni kell, hogy a rétegrend mely eleme veszi át a légtömítés szerepét (pl. egy tetőszerkezetnél az OSB-lap, egy falazott falnál a belső vakolat, a pince és a földszint között a betonfödém, stb.). Ezen légtömör rétegnek az elhelyezkedése piros vonallal kerül berajzolásra az alap-, illetve metszeti rajzra. A fűtött légtérfogatot teljes egészében körül kell zárni légtömör réteggel.
2. Második lépésben azt kell megtervezni, hogy a légtömör rétegek, találkozásuk mentén hogyan lesznek tartósan légtömören összekötve. Fontos: nem elég pl. az ablakkeretet a falhoz "hozzákötni" (a falazat ugyanis nem légtömör!). A keretet sokkal inkább a fal légtömör rétegével, pl. a belső vakolattal kell tartósan, légtömören összekötni; pl. egy vakolható ragasztószalaggal vagy egy bepucolható léccel.
3. A harmadik lépésben az esetlegesen szükséges áttöréseket kell megtervezni: elektromos vezetékeket és csöveket, melyek a pincefödémen áthatolnak, kültéri konnektorokat (!), stb. Ezen feladatokra ma már minősített és kipróbált megoldások léteznek.
A hőszigetelő anyagok általában NEM légtömörek. Ezért a légtömör burkot külön kell tervezni és létrehozni. A faépítészetben ehhez leginkább farostlemezeket használnak (az illesztéseknél ragasztva), a nehézépítésben elegendő egy összefüggő vakolat. Fontos, hogy a légtömör burok megszakítás nélkül készüljön. Pont a csatlakozásokat kell korrektül tervezni és gondosan kivitelezni.
A passzívház-építészek tisztában vannak a jó kapcsolódási csomópontok tervezésével. Gyártók megfelelő termékeket kínálnak a külső szerkezeti elemek kielégítő tömítéséhez.


Az épületek külső burkának minél légtömörebbnek kell lennie – ez nem csak a passzívházakra érvényes. Csak a burok légtömörségével lehet olyan építészeti károkat elkerülni, melyek a levegőáramban szállított vízgőzből erednek (lásd a bal oldali ábrát). A huzatos lakóhelyiségeket ma már a lakók egyébként sem fogadják el: Egy tényleges légtömör építési mód jobb kényelemérzethez vezet. Ezért a jó légtömörség az építészeti technika manapság általánosan érvényes szabályai szerint elvárt, és ez így rendjén is van. Egy kényelmes passzívház esetében ez méginkább érvényes.


A légtömörséget nem szabad a hőszigeteléssel összetéveszteni. Mindkét tulajdonság fontos az épületburok számára, de mindkettőt általában egymástól függetlenül kell elérni:
• Egy jól szigetelő építőanyag nem feltétlenül légtömör: pl. egy kókusszövet-szigetelésen, egy befújt cellulózszigetelésen vagy egy ásványgyapottáblán gond nélkül „át lehet fújni a levegőt”. Ezek az anyagok jó hőszigetelők, de nem légtömörek. Az egyedüli szigetelőanyag, ami egyidejűleg légtömörségi rétegként is alkalmazható, az az üveghab.
• Megfordítva: egy légtömör anyag nem feltétlenül jó hőszigetelő is egyben: pl. az alumíniumlemez tökéletesen légtömör, de hőszigetelő hatása gyakorlatilag nincsen.


A légtömörség egy fontos követelmény az energiatakarékos építészetnél, de nem a legfontosabb (pedig néhány populáris sajtócikkben néha annak tűntetik fel – a legfontosabb követelmény a jó hőszigetelés).
A légtömörséget nem szabad a diffúziós zártsággal összetéveszteni: egy olajpapír például légtömör, de diffúziósan nyitott. Egy általános belső vakolat (gipsz, mész-, cementvakolat vagy szálerősített agyagvakolat) is elegendően légtömör, mégis diffúziósan nyitott.
A részszellőzés elegendő légcserét tartósan nem tud biztosítani. A Németországban 1984 után épített házak már olyan légtömörek, hogy a részszellőzés a levegő megújulásához már nem elegendő. Az épített házak védelmének követelménye alapján ezek a házak azonban még nem eléggé légtömörek – még a Németországban épített új házak is inkább „kevéssé légtömörek” ezen követelmény megítélése alapján: az n50 résráták 4 és 10 h-1 közé estek. A huzattal és az építési károkkal kapcsolatos problémák így nem maradnak el. A németországi helyzetet a következő megállapítás találóan jellemzi:
Manapság az építészeti károk elkerülése szempontjából kevéssé, a kielégítő részszellőzés szempontjából pedig túlontúl légtömören építkezünk.
A 2001. 02. 01-én Németországban érvénybe lépett Energiamegtakarítási Rendelettel (Energieeinsparverordnung, röviden EnEV) először került egy jövőbeni épület számára egy célérték meghatározásra. Szellőztetőrendszer nélkül a nyomásteszt eredménye (n50-érték) a 3 h-1-et, lakásszellőztetéssel pedig az 1,5 h-1-et nem lépheti túl. Az alacsony energiaszintű házaknál szerzett tapasztalatokból következik, hogy érdemes minél jobb érték (azaz minél kisebb n50-érték) elérését célul kitűzni.


Passzívházaknál rendszeresen jobb értékek kerülnek elérésre: az n50 résráta passzívháznál nem lehet több mint 0,6 h-1. A gyakorlatban elért értékek rendszeresen 0,2 és 0,6 h-1 között vannak.
A légtömör építés nem az építési mód kérdése. Ezt mutatják a nehézszerkezetű, a faépítésű, a készházként épített, a héjelemtechnikájú és a fémvázas szerkezetű passzívházak megvalósult példái. Sören Peper a Passivhaus Institut munkatársa szisztematikus vizsgálatokkal alátámasztotta, hogy a 0,2 és 0,6 h-1 közé eső n50-értékek manapság körültekintő tervezés és lelkiismeretes kivitelezés mellett újraprodukálható módon elérhetők. Ehhez minden fontos csatlakozási ponthoz és áttöréshez léteznek kivitelezési részlettervek.
Elvek: fontos az „egy megszakítás nélkül tömör épületburok” elve, mely könnyen nyomon követhető a „piros vonal” módszerrel (vö. bal oldalon föntről a 3. ábra).


Döntő, hogy a légtömörség koncepciója hosszú távra tervezett legyen. Azt, hogy mely koncepciók teszik lehetővé a hosszú távra garantált légtömörséget, a Passivhaus Institut egy IEA kutatási projekt keretében megvizsgálta. A lényeges eredmények Sören Peper által készített rövid összefoglalóját ebben a cikkben találja (PDF, 1 MB, német).
 


A szócikkhez társított címkék:
légtömörség , párakicsapódás , résszellőzés
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink