Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Olyan falazóblokk alapanyag, amely remekül hőszigetel, átereszti a párát, illetve nem szívja magába a nedvességet, továbbá tűz- és fagyálló. 100%-osan környezetbarát: az agyagon kívül semmilyen más vegyi anyagot nem tartalmaz, így a lakótér levegőjébe sem juttat káros anyagokat.  A visszabontott falazóblokk újrahasznosítható: feldolgozható könnyűbetonnak.

Anyagában szerves agyag, amelyből homogenizálással, majd 1200 °C-on való kiégetéssel egy belül pórusos, kívül klinkeres héjjal rendelkező golyót nyernek, amelyből végül maga a falazó liapor beton  készül.
Jó tulajdonságai közé tartozik kiváló hőszigetelő képessége (0,12-0,14 W/mK), amely jobb, mint az égetett kerámiáé. Jó páraáteresztő tulajdonsága a nem hézagtömör szerkezetből ered: a liapor golyó lélegzik és a golyók közötti tér sem teljesen zárt a golyók alakjából adódóan. A nedvességet nem szívja magába és nem jelentkezik kapilláris hatás vízbe való merítésekor sem. Ráadásul a liapor szemcse a betonnál nagyobb tűzállóságot eredményez. Fagyállósága annak köszönhető, hogy a golyó belsejében lévő pórusok átmérője nem állandó. Ezzel a tulajdonságával lekörözi a habbetont és az égetett kerámiát is, így a liapor falazóblokk nélkülözhetetlen nedves területen (pl. ártér, pinceszint) való építkezésnél. Jó hangszigetelő tulajdonsága miatt falazásnál szintén érdemes liaport használni. A golyóban lévő pórusos szerkezet elnyeli a hangokat, sőt: már vékonyabb szerkezettel (12 cm) is elérhető a megfelelő hangcsillapítás (52 dB). A liapor használatával szükségtelenné válik a teherhordó erősítés, így négyzetméterben is kimutatható a megtakarítás. Az ilyen anyagból készült blokk jól fúrható, véshető, nem törik, továbbá a bevert szögeknél dübelt sem kell használni hozzá. 
 


A szócikkhez társított címkék:
alapanyag , építészet , épület , liapor
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink