Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Michail von Dolivo-Dobrowolsky orosz mérnök, feltaláló.

 

 

(Forrás: Wikipedia)

 

 

 

Életéről kevés információ maradt fenn.
1862. január 2-án született Gatcsinában (Szentpétervár közelében) egy lengyel-orosz nemzetiségű családban. A II. Alexander orosz cár elleni merénylet után politikai üldöztetése miatt Németországba emigrált 1881-ben, és a Darmstadti Egyetemen tanult, majd 1887-től az AEG foglakoztatta.


A háromfázisú rendszerek egyik feltalálója. Az ő nevéhez fűződik a háromfázisú generátor, a háromfázisú villanymotor kidolgozása, valamint tanulmányozta a csillag és a delta bekötéseket. 1891-ben létrehozta a háromfázisú transzformátort, majd a kalickás indukciós villanymotort, valamint ugyanebben az évben tervezte meg a világ első háromfázisú vízerőművét.
Munkássága során több mint hatvan szabadalmat jegyeztetett be.

1919. november 15-én hunyt el Heidelbergben.

 


A szócikkhez társított címkék:
feltaláló , tudós
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink