Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
HirdetésEz a legősibb időmérő eszköz. A működési elve azon alapszik, hogy az egyes testek árnyékának hossza és iránya a Nap állása szerint alakul.
Az idő mérése már az ókori kultúrtörténetben fellelhető, már akkor felosztották a Napot 12, illetve 24 részre. A napóra volt az első időmérő eszköz. Az időmérőt azonban csillagászati eszköznek is kell tekinteni, ugyanis a Föld napi forgását és a Nap körüli éves keringését is tükrözi egy adott helyen. A napóra nem csak időmérő eszköz, hanem már önmagában is egy művészeti, építészeti alkotásként szereplő építmény.
Az ókortól kezdve nagyon sokáig ez volt a legpontosabb időmérő évszázadokon át. A Kr. e. 5. évezredre vezethető vissza az eredete, de a tényleges használatára csak a Kr. e. 3. évezredből vannak bizonyítékok. A legrégebbi a napóra a gnómon, ami egy függőleges tengelyű bot, vessző vagy obeliszk, amely az árnyékát egy vízszintes felületre veti. Eleinte az égitestek látszólagos elmozdulásának megfigyelése tette lehetővé az idő megmérését, majd később a napórák megszerkesztését. Működésüknél az időmérés alapjául nappal a Nap mozgásának a vetülete szolgált, és ez még ma is így van. Ezek a napórák a mindenkori helyi időt mutatták.


A mechanikus órák megjelenéséig – 19. század közepe – nagyon fontos szerepet játszottak a napórák, de még akkor is napórával ellenőrizték a pontatlanabb mechanikus órák járását.


A napóra tehát a valóságos helyi időt mutatja, így ha a zónaidőt szeretnénk megtudni a napóra segítségével, akkor a leolvasott időértékhez, időszakonként változó számú percet kell hozzáadnunk, vagy levonnunk abból. Ez az időegyenlet, amelyet a csillagászok adnak meg az év minden napjára a tökéletes idő kiszámításához.


Felépítése


Árnyékvető:
- gnómon – ez egy vízszintes síkon álló függőleges pálca vagy rúd, esetleg oszlop. A gnómon segítségével jelöljük ki a napóra felállításához és helyes működéséhez az észak-déli irányt, vagyis a pálca talppontján, és a szakaszok felezőpontjain átmenő egyenes meghatározza az észak-déli meridián vonalat. Ezt nevezzük indiai körnek.
- pólosz - az, amikor az árnyékvető pálca iránya a Föld forgás tengelyével párhuzamos.
Számlap: Az árnyékvető által vetett árnyék végigvonul a számlapon és sorra érinti az órajeleket, ezek segítségével olvashatjuk le a napóráról az időt.
 


A szócikkhez társított címkék:
időmérő , Nap , napóra
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink