Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
HirdetésAz atommag egyik összetevője, a protonnal együtt nukleonnak nevezzük. Jele n. A latin „neutral” szóból ered (jelentése: semleges), amihez egy görög -on végződést kapcsoltak.


Története


1930-ban fedezte fel Walther Bothe és H. Becker (Németországban). Nagy energiájú alfa-részecskékkel bizonyos könnyű elemeket (berillium, bór, lítium) bombáztak, és ez által egy rendkívüli áthatolóképességű sugárzás keletkezett. Először azt hitték, hogy ez röntgensugárzás, azonban annál is nagyobb volt az áthatolóképessége, és az eredményeket emiatt nagyon nehéz volt értelmezni.


Ezután Iréne Joliot-Curie és Frédéric Joliot-Curie a következő eredménnyel álltak elő 1932-ben: a kijövő sugárzást paraffinra, vagy más hidrogéntartalmú anyagra bocsátották, és így abból nagy energiájú protonok lökődtek ki. Ezt még nehezebben tudták röntgensugárzással magyarázni.


Így végül a neutront James Chadwick fedezte fel, aki ezért Nobel-díjat is kapott. Azt feltételezte, hogy egy protonnal nagyjából egyező tömegű semleges részecske lökődik ki, és ezt több kísérlettel is igazolta. A részecskék semlegessége miatt nevezték el neutronnak.
 


A szócikkhez társított címkék:
atommag , H. Becker , James Chadwick , Joilot-Curie , neutron , proton , semleges részecske , Walter Bothe
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink