Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Nicolas Léonard Sadi Carnot (1796. június 1. – 1832. augusztus 24.)

francia fizikus, matematikus és mérnök

A párizsi születésű Carnot-t az „Elmélkedések a tűz mozgatója” (1824) című munkája tette leginkább híressé, melyben a hőerőgépeket vette górcső alá, és lefektette a termodinamika alapjait az úgynevezett „Carnot-ciklussal”.
Ő tekinthető a világ első termodinamikusának.
 
Carnot édesapja neves katonai vezető és híres fizikus volt, aki fiának a Sadi nevet egy perzsa költő, Saadi után adta. Unokatestvére a harmadik Francia Köztársaság elnöke volt.
16 évesen az École Polytechnique tanítványa lett, ahol hadimérnökséget tanult. Számos jelentős professzor tanította, olyanok, mint Joseph Gay-Lussac, Siméon Denis Poisson és André-Marie Ampere. Pár évig katonaként szolgált, majd Párizsba költözött, itt folytatta első ízben temodinamikai kutatásait.
 
1824-ben jelent meg első könyve a „Gondolatok a hő erejéről és a hő által működtetett gépekről”. Carnot elmélete az volt, hogy a vízeséssel párhuzamban állítva, a is anyagként folyik a melegebb helyről a hidegebb felé, miközben munkát szolgáltat veszteség nélkül.
A XIX. század végén Rudolf Diesel, amikor a később róla elnevezett motort tervezte, a Carnot-féle termodinamikai hatásfokot vette alapjául.

Carnot gyakran betegeskedett, 36 éves korában kolerában hunyt el. A kor szokásaihoz hűen minden személyes holmiját (kéziratait is) elégették, így örök titok marad, hogy mennyire ismerte meg a hő természetét, mennyit tudott meg folyamatairól és milyen közel jutott az entrópia fogalomköréhez.
 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink