Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A nyersolaj a fosszilis tüzelőanyagok egyike, kémiailag szénhidrogének elegye, de ként, nitrogént és oxigént tartalmazó vegyületek is lehetnek benne. Évmilliók alatt, szerves anyagok maradványaiból, és nyomás hatására keletkezik.

 

Az ásványolaj, a kőolaj és a nyersolaj mindhárom egyformán elfogadott kifejezés rá. Az nyersolaj színe a világosbarnától a feketéig terjedhet, az összetételétől függően, valamint konzisztenciájuk a könnyen folyó folyadéktól (könnyűolaj) a csaknem szilárd anyagig (nehézolaj) sokféle lehet, szintén az összetételétől függően. Jellemzésükre az API-sűrűséget használják.

 

Meg szokták különböztetni a kis kéntartalmú (édes), és a nagy kéntartalmú (savanyú) olajokat. Másik megkülönböztetés szerint vannak a paraffinbázisúak (amiknek atmoszférikus maradéka sok paraffint és kevés bitument tartalmaz, ezért másik nevük pennsylvániai típus), és vannak a nafténbázisúak (amelyek atmoszférikus maradékában sok bitumen és kevés paraffin van, ezért másik nevük texasi típus).


A szócikkhez társított címkék:
nyersolaj , olaj
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink