Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Nyílászárók mellé ülve előfordulhat, hogy a hideg napokon egyik oldalunk fázik, annak ellenére, hogy a hőmérő ugyanannyit mutat, mint a szoba egyéb helyén. Ez azért fordulhat elő, mivel a belső falak sugárzása kisebb mértékben befolyásolja hőérzetünket, mint a hűvösebb külső. A nyílászárókban az üveg fokozott hőszigetelésűre cserélésével a belső felület hőmérséklete megemelkedik, és a kellemetlen aszimmetrikus érzés megszűnik. Az ablakok két-, valamint háromszoros üvegezése, az üvegre gőzölt fémbevonat, illetve az ablaküvegek közé töltött nemesgáz mind az optimális hőszigetelést segítik elő, de biztosítják a fokozottabb hangszigetelést is, és ez kedvez az ablak élettartamának.

Építkezésnél, amikor a nyílászárókat berakják a helyükre, szigetelő anyaggal vonják körbe őket azért, hogy még a kis réseken se tudjon a fűtés távozni, vagy a hideg beáramolni. Télen ugyanis az ablak üvegezése, kerete, az üveg szélének rögzítésénél kialakuló hőhidak és a szellőztetés által okozott hőveszteség miatt az ablak körül energiaveszteség alakul ki. 
 
A nyílászárók állapota is változik az idők során. A nem megfelelő nyílászáró réseinél a fűtési energia akár 30%-a is távozhat. Először fel kell mérni a nyílászárók állapotát, majd el kell dönteni, hogy elegendő-e a nyílásainak és a csatlakozásainak a tömítése, vagy teljes cserére lesz szükség. A régi ablakoknál a hő- és hangszigetelésen leginkább úgy lehet javítani, ha szigetelőcsíkkal leszigeteljük. Ezek a szigetelőcsíkok öntapadóak és elég rugalmasak, anyaguk habszivacs és gumi. Ha nem tömíthetők már a meglévő szerkezetek, akkor a nyílászárók cseréjét kell megvalósítani, amely történhet úgy, hogy a meglévő tok a helyén marad, és abba kerül az új ablak, vagy a teljes ablakcserével. Az utóbbi esetében, vagy a tömítés elhelyezésekor, amennyiben a meglévő egyéb szerkezeteket változatlanul hagyjuk, előfordulhat falnedvesedés, penészesedés, amelyet nem a beépített új nyílászáró eredményez, hanem a szellőzés csökkenésével az épület belsejében levő nedves levegő jobban fel tud dúsulni és az hamarabb lecsapódik a hidegebb felületen.
 
Komolyabb minőségi változást eredményez a nyílászárók tömítése, vagy a teljes nyílászárócsere, viszont nagyon lassan megtérülő beruházásnak számít.
 


A szócikkhez társított címkék:
hőérték , hőhatás , nyílászáró
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink