Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Azokra az épületekre használható az „öko” jelző, amelyek energetikailag önellátók, a fűtés-hűtés és az áramellátás pedig teljes mértékben megújuló energiaforrások felhasználásával történik, így az áramszámlát nem is kell várni hónap elején. Az ökolakóparkok legfőbb jellemzői:

 

  • nem fűtenek fosszilis tüzelőanyagokkal, legfeljebb vész esetén;
  • a fűtést és a melegvízellátást napelemekkel, esetleg termálvízzel oldják meg, miközben a szigetelés és a szellőzés a megszokott színvonalon marad;
  • a hulladékot szelektíven gyűjtik.

Jelentőségük:

 

A környezettudatosság azt jelenti, hogy a környezet természetes állapotát vizsgálva megpróbálunk minél kevésbé beavatkozni a természet eredeti ökológiai rendszerébe. Az ökolakóparkok ezt próbálják megvalósítani a gyakorlatban. Az építkezés természetesen mindenképpen beavatkozással jár, ám ha ez tudatosan történik, a romboló hatás kompenzálható.

Az ökolakóparkokra jellemző megújuló energiarendszerrel a ház szinte együtt lélegzik a természettel: közvetlen környezetéből veszi ki az energiát, ezáltal pedig a kibocsátott szennyezés jelentősen csökken. Csökken továbbá a ház energiafelhasználása, ami még környezetkímélőbbé teszi a ház működését. A bioépítészet fontos pillére az építőanyagok gondos megválasztása. Ennek során vizsgálandó, hogy a kiválasztott anyagok milyen mértékben rongálják a környezetet. A másik szempont a lakók egészségének védelme, hiszen egyes anyagok bizonyítottan egészségkárosító hatásúak, például allergizálnak. A klimatizáló rendszerek használata ugyancsak sarkalatos kérdés: a régi rendszerek szűrői például szintén allergiát okozhatnak. Ma már többnyire olyan szerkezetet használnak, amely a természetes létformákhoz hasonlóan működik: sugárzó hűtő-fűtő előtemperálása gondoskodik a hőmérséklet optimalizálásáról. Mindez jótékony hatással van az emberi egészségre és komfortérzetre, ami nem csoda, hiszen ez közelíti meg leginkább a természetes állapotot.

Napjainkban egyre többet hallunk a globális felmelegedésről, mégis kevés szó esik az ökolakóparkokról, következésképp a köztudatban sincs jelen ez a fogalom. Pedig a hasonló környezetkímélő rendszerek világszerte támogatást élveznek. Ennek oka, hogy a károsanyag-kibocsátás egyötödét a lakóházak adják. Magyarországon egyelőre nincs erre vonatkozó támogatási feltétel.

Hazánkkal a bioházépítési technológiát Molnár Imre ismertette meg 15 évvel ezelőtt. Akkoriban drága befektetésnek számított, ma viszont a sorozatgyártással, illetve a technológia egyszerűsödésével jelentősen csökkentek a költségei, így közel azonos anyagi ráfordítást igényel, mint egy hagyományos építkezés. Fontos érv továbbá a biolakópark mellett, hogy a használat során 60%-ra csökken a park energiaigénye.


Források: Napi, Archiweb, Ingatlanmenedzser


A szócikkhez társított címkék:
környezet , zöldenergia
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink