Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Otto von Guericke (eredetileg Otto Gericke) német tudós, felfedező és politikus.

 

 

(Forrás: Wikipedia)
 

1602. november 20-án született Magdeburgban. Felmenői mindkét ágon fontos közéleti személyiségek voltak. 1617-től joghallgató volt, majd 1623-tól a hollandiai Leidenben idegen nyelveket, erődítményépítést, csillagászatot és geometriát tanult. 1626-ban beválasztották Magdeburg tanácsába, s különböző posztokon 50 évig szolgálta a várost, 1646-tól 1676-ig polgármester is volt.
 

1654-ben mutatta be híres kísérletét, amikor is a saját maga által kifejlesztett légszivattyúval két üreges fém félgömb („magdeburgi féltekék”) közül kiszivattyúzta a levegőt, amivel vákuumot hozott létre. Mindkét gömböt 8-8 lóval húzatta, ám azt tapasztalta, hogy 16 ló sem volt képes a két félgömböt széthúzni.


Guericke legnagyobb érdeme a légszivattyú feltalálása, illetve a vákuum fizikájának megalapozása volt.
1666-ban I. Leopold császártól nemességet kapott, ezt jelzi a nevében a von, és kérésére ekkor került a nevébe egy u betű.
1681-ben Magdeburg behódolt a brandenburgi nagy választófejedelem, Friedrich Wilhelm előtt, ráadásul kitört a pestisjárvány is.

 

Mindezek miatt Guericke Hamburgba költözött, s ott is hunyt el 1686. május 11-én. 
 


 


A szócikkhez társított címkék:
feltaláló , tudós
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink