Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Nem csak a levegőszennyezés elkerülése és a hőmérséklet fontos az otthonunk klímájának tekintetéből, ugyanolyan hangsúlyt kell, hogy kapjon a megfelelő páratartalom, illetve annak szabályozási lehetősége. Ez nagyon hasznos egészségügyi szempontból, de bútoraink és berendezési tárgyaink élettartamát is meg tudjuk vele növelni.


Ha beindul a fűtési szezon, akkor jelentősen lecsökkenhet lakásunk páratartalma. Ha szellőztetünk, akkor azt a napközbeni fűtés ugyanúgy felmelegíti, mint a lakásban lévő levegőt, és ez által elveszíti egészséges páratartalmát.


Ez leginkább a központi fűtéses lakásoknál, illetve a meleg légárammal fűtő megoldásoknál fordulhat elő, ilyenkor a páratartalom akár 20-30 %-osra is visszaeshet, ami már az egészségtelen kategóriába tartozik.
Egy helyiségben az ideális páratartalom 40-50-60 % közötti. Emellett természetesen figyelni kell a megfelelő helyiség hőmérsékletet, hiszen a kettő együtt nyújt kellemes közérzetet.


Néhány megoldás a páratartalom növelésére:

 

Hidegpárásítók: nagyon egyszerű a működése. A helyiség levegőjét egy nedves szivacsos szűrőn keresztül szívja be egy ventillátor, majd a készülék tetején elhelyezett nyíláson keresztül fújja vissza a levegőbe. Mivel áthalad ezen a nedves szivacsos hőmérsékleten a levegő, így a páratartalma megnő. Ezek a készülékek önszabályozó elven működnek, nincs semmilyen elektromos vagy mechanikus páraszint szabályozó, tehát ahogy a páratartalom a levegőben növekszik, úgy egyre nedvesebb levegő jut át a szűrőkön, és így egyre kevesebb víz tud elpárologni. Néhány ilyen készüléken már extra funkcióként megjelent az illóolaj adagoló kapszula is, és így az aromaterápiát is kipróbálhatjuk vele. Ennek a típusnak az előnye, hogy halk, gazdaságos és egyszerű szerkezet. Hátránya viszont, hogy a víz algásodása miatt, ha nem használunk megfelelő szert erre, akkor cserélni kell a szűrőbetétet.

 

Ultrahangos hidegpárásítók: ez az egyik legújabb technológia. Az ultrahangos vízporlasztás elvén működik, és a mikroszkopikus méretű vízcseppek milliárdjait képesek a levegőbe juttatni. Magas frekvencián történik az ultrahangos párásítás, gyors rezgéssel alakítja a vizet apró vízcseppekké. Egy kvarc tányér van a készülékbe helyezve, ez 1,6 millió rezgéssel működik. A készülék rendelkezik páraerősség és páratartalom szabályozó funkcióval, és akár csapvízzel is üzemeltethető, ugyanis be van építve egy vízlágyító patron a készülékbe. Előnye a készüléknek, hogy baktériummentes a víztartály, hangtalanul működik, és csapvízzel is üzemeltethető. Hátránya azonban a viszonylag drága, vízlágyító patronok használata csapvíz esetén.

 

Melegpárásítók: A vízgőz elvén nedvesítik a levegőt. Két elektróda között gőzölögteti a vizet, kihasználja annak áramvezető képességét, mégpedig úgy, hogy az egyik elektródából a másikba megy az elektromos áram, miközben a körülötte lévő víz először felmelegszik, majd párává alakul, végül távozik az erre a célra kialakított fúvókán. Itt szintén alkalmazható illóolaj aromaterápia használatához. A vízkő pedig ami a fúvókákra lerakódik, akár 20 %-os ételecettel is eltávolítható. Előnye a hosszú élettartam, az illóolaj használata, a nagy teljesítmény és az, hogy nincs mozgó alkatrésze. Hátránya viszont a magas áramfogyasztás, illetve hogy a páraszint nem szabályozható.

 

Légmosók: Ezek a típusok nem csak párásítják a levegőt, hanem képesek a kisebb szennyezőanyagoktól megtisztítani. Ennél a készüléktípusnál a légnedvesítést különleges forgó nedvesítő tárcsák végzik. A készülékekben nincs semmilyen elektromos vagy mechanikus páraszint szabályozó, önszabályozó elven működnek. Felszerelték őket egy elő-ionizátorral a hatékonyabb tisztítás érdekében. Ezek a beszívott levegőt elektrosztatikusan feltöltik, így a porszemek könnyebben tapadnak fel a nedvesítő tárcsákra. Előnye az, hogy egyszerre tisztít és párásít, az önszabályozó technológia, és az, hogy nincs cserélendő szűrőbetét. Hátránya viszont, hogy viszonylag drága és a vízkövesedés.

 

Magasnyomású párásítók: Ennél a készüléknél a vizet egy szűrőrendszeren való áthaladás után magas nyomáson vezetik el a porlasztó egységekbe, ahol a porlasztófejek a hatalmas nyomás alatt ködszerű párává alakítják, majd pedig kifújják. Leginkább nagyipari területeken jellemző az alkalmazása.

 

Páratartalom szabályozók: Ha párásító berendezésünkbe nincs beépítve páratartalom szabályozó (higrosztát), akkor van lehetőség ennek külső csatlakoztatására is. A legújabb típusok digitális kijelzővel vannak ellátva. Ezt a készülék és az elektromos hálózat közé kell helyeznünk és akkor szabályozhatóvá válik.


 


A szócikkhez társított címkék:
klíma , pára , párásítás
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink