Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Pattantyús Ábrahám Géza akadémikus professzor, nemzetközileg elismert tudós, a gépészet kiemelkedő személyisége. 

1885. december 11-én született Selmecbányán. Budapesten, a katolikus főgimnáziumban érettségizett 1903-ban.
 
Érettségi után beiratkozott a budapesti József Műegyetemre, ahol 1907-ben szerzett gépészmérnöki oklevelet. 
 
Ez után tanársegéd lett Zipernowsky Károly mellet az elektrotechnikai tanszéken. 1910-ben Ganz-ösztöndíjat kapott, és ezáltal részt vehetett egy 200 napos tanulmányúton Németországban, Angliában, Kanadában és Belgiumban. Útja során a villamos üzemű vasgyárakat és erőműveket tanulmányozta. 1912-ben szerzett doktori címet. Doktori értekezését „Elektromos hengerjáratok üzemének vizsgálata gyorsulások alapján” címmel írta. 
 
1912 őszétől folyamatosan oktatott a Műegyetemen, mellette találmányokon dolgozott. 1926-ban műegyetemi nyilvános rendkívüli tanárrá nevezték ki, 1930-ban pedig nyilvános rendes tanári kinevezést kapott, és átvette a gépszerkezettani tanszék vezetését Bánki Donáttól.
 
Innentől kezdve életét az új gépészmérnök-generációk kinevelésére fordította. Számos tankönyvet írt, gazdagította a magyar műszaki irodalmat. Írt ezen kívül szakdolgozatokat, kiadványsorozatokat, szaklapokat szerkesztett, gépészeti szakértéseket készített, illetve a tanszéket és a laboratóriumot fejlesztette. 
 
Világhírű találmánya a dugattyús szivattyúk légüstjének méretezésére kidolgozott eljárás. Ezt a világon mindenhol Pattantyús-módszerként ismerik. 
 
1952-ben Kossuth-díjat kapott. Fővédnöke volt az 1939-es Vicinális Dugóhúzó című vidám egyetemi kötetnek. 
 
1956. szeptember 29-én hunyt el Budapesten.
 


A szócikkhez társított címkék:
dugattyús szivattyú , gépészet , Pattantyús Ábrahám Géza
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink