Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Más néven karburátor, de a köznyelvben porlasztónak hívják. Tulajdonképpen egy gázosító szerkezet, ami az Otto-motorok által igényelt levegő-üzemanyag keverék előállítására szolgál.


A porlasztó a benzinmotor működéséhez szükséges benzingőz-keveréket előállító szerkezet. Az illatszerszóró elvén működik. Fontos és érzékeny részei a fúvókák, amik nagyon vékony, de pontos méretű furattal ellátott, általában bronzból készült csavarok. A benzin áramlását a furat szabályozza a levegővel való keveréshez. A porlasztóban rendszerint több fúvóka van: üresjárati, indító, fő és gyorsító fúvóka. A porlasztó szerves részét képezi a motorba kerülő robbanókeverék mennyiségét szabályozó tolattyú és gáztorok. Papírbetétes vagy olajos szűrővel szűrik a levegőben lévő port, mielőtt az a porlasztóba jut. Rendszeresen cserélni és tisztítani kell a szűrőbetétet. A levegőszűrő és a porlasztó egységet alkot, amelynek működése döntően befolyásolja a motor teljesítményét és az élettartamát.


A porlasztót 1893-ban találta fel Csonka János és Bánki Donát.


Kisebb, egyszerűbb motorokon, motorkerékpárokon még ma is lehet találni, de a gépkocsiknál gyakorlatilag az üzemanyag befecskendezés teljesen kiszorította.


A szócikkhez társított címkék:
Bánki Donát , benzinmotor , Csonka János , karburátor , Otto-motor
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink