Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az egyik legjelentősebb energiafogyasztó és környezetszennyező a gépjármű-forgalom megnövekedése.
Mindezzel nem csak környezetünket romboljuk saját kárunkra, hanem a természetes élőhelyeket is és tovább növeljük a levegőszennyezést.
A tömegközlekedési morál megfelelő szintjének hiányában többen szívesebben autóznak inkább. Ilyenkor az üzemanyagköltség a legjelentősebb tétele a gépjármű fenntartásának. Ez a költség több mindentől függhet, ilyenek például a közlekedési szokások.
Elkerülhető a szükségtelen üzemanyag-felhasználás figyelemmel, a kellő közlekedési morállal és a rendszeres járműkarbantartással. Ezeknek betartásával jelentős energia- és költségmegtakarítás is elérhető. Környezetünket is kevésbé terheljük, ha ezekkel a feltételekkel takarékosan közlekedünk, megszűrve a kipufogógáz-kibocsátást és a zajártalmat.

Egyik legnagyobb probléma napjainkban, hogy az autók rendszeres karbantartását figyelmen kívül hagyják, ennek hiánya a megnövekedett üzemanyag-fogyasztásban jelentkezik. Ha nem megfelelő minőségű olajat használunk, vagy az olajtérben a mérőpálca felső vonalán felüli olajszint van, akkor ez megnehezíti az olaj munkáját és nagyobb üzemanyag-felhasználást eredményez a nagyobb súrlódási ellenállás miatt.
Az üzemanyag-felhasználást növelheti még a nagyon elszennyeződött levegőszűrő is.
6-8% közötti megtakarítást jelenthet a megfelelő abroncsok használata, ami a gépkocsihoz gyárilag elő van írva.
Az üresjárat is üzemanyagot fogyaszt, három perc üresjárat egy kilométernyi utazásnak felel meg, ezért érdemesebb leállítani a motort a várakozásoknál.
A hideg motor üzemanyag-igényesebb, ezért érdemesebb utazás közben felmelegíteni a motort.
 


A szócikkhez társított címkék:
költségmegtakarítás , környezetvédelem
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink