Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A napenergia hasznosításának legegyszerűbb módja a lakás levegőjének közvetlen melegítése úgynevezett légkollektor segítségével. A sörkollektor tulajdonképpen nem más, mint egy napenergiát hasznosító légkollektor, mely akár házilag is elkészíthető.

Működése:

A lakás hideg levegőjét ventilátor segítségével az abszorberbe (hőelnyelő felület) vezetve felmelegszik, és meleg levegőként visszatér a lakásba.

Felépítése:

 • Az abszorber (hőelnyelő felület):
  • Mindkét oldalon kifúrt alumínium sörös dobozok, melyek alsó felét teljes átmérőben, a felső részt pedig a doboz karimáján belül ki kell vágni. Az így összeilleszthető dobozokat hőálló ragasztóval, esetleg hőálló szilikonnal összeragasztva a terveknek megfelelő hosszúságú csövekhez jutunk. Összeszerelés után úgynevezett hőelnyelő festékkel kell bevonni a napenergia minél nagyobb hatásfokú hasznosítása érdekében. Az elkészült csövek az úgynevezett osztó-gyűjtőhöz csatlakoznak.
 • Osztó-gyűjtő:
  • Feladata az abszorber csövek rögzítése, a be és kiáramló levegő útjának meghatározása. Általában alumínium profilokból és lemezekből készítik. Több féle kivitel ismert:
   • az egyik szerint a csövek egyik végén az osztó doboz található, melybe a levegőt ventilátor segítségével a kollektorba juttatjuk, másik végén a gyűjtő doboz van, ahonnan a kollektoron átáramoltatott, ott felmelegített levegőt visszajuttatjuk a fűtendő helyiségbe.
   • A másik változat az úgynevezett kétkörös rendszer, melynél a bemenő és a kimenő levegőt is a kollektor alsó pontján vezetjük, így annak több ideje marad a levegő felmelegítésére. Ebben az esetben a felső oldalon csak légterelőt alkalmazunk.
 • Kollektorház:
  • Feladata a kollektor elemeinek összetartásán kívül hőszigetelés, valamint a szerkezeti elemek mechanikai sérülésektől való védelme. A kollektor működésében is nagy szerepe van, hiszen az abszorber és az osztó-gyűjtő hatásfokát nagyban befolyásolja a nap által nem elérhető részek hőszigetelése. Ezt is a ház megfelelő kivitelezésével érhetjük el. Több féle anyagból készülhet, akár fából, alumíniumból, vagy bármi másból, aminek a mechanikai szilárdsága megfelelő. Fontos, hogy az osztó-gyűjtő, az abszorber és az egyéb alkatrészek beszerelése előtt alaposan hőszigetelni kell akár polisztirol lapokkal, akár salakgyapottal. A doboz elkészülte, hőszigetelése a ki és bevezető csövek felszerelése után kell beszerelni az abszorbert, az osztó-gyűjtőt, majd ha ezzel végeztünk az abszorbert le kell festeni kereskedelmi forgalomban is kapható lehetőleg nagyon jó minőségű hőelnyelő festékkel. Ha a festék megszáradt, a teljes egységet be kell borítani valamilyen átlátszó anyaggal a mechanikai sérülések elleni védelem és a hőszigetelés érdekében. Ezt a készítők leggyakrabban átlátszó polikarbonát lemezzel oldják meg.
 • Vezérlés:
  • Fontos dolog a kollektor használatának körültekintő vezérlése, hiszen felesleges a levegőt keringető ventillátort ezzel együtt a berendezést üzemeltetni, ha a lakásban megfelelő a hőmérséklet, valamint kint nem süt a nap, tehát a kollektor nem fog meleget termelni. Ehhez a ventilátor elé hőmérsékletszabályozókat kell beépíteni, melyek közül az egyik az abszorber belső hőmérsékletét figyeli, és csak a beállított (minimum 35°C) levegőhőmérséklet elérése után kapcsol be, a másik pedig lakás hőmérsékletét figyeli (és megfelelő hőmérséklet esetén kikapcsol).
 • Tájolás:
  • Nem mindegy, hogy a sörkollektort az épületen hol helyezzük el. Felesleges a ház olyan részére tenni, ahol a kelleténél gyakoribb az árnyék még akkor is, ha a melegíteni kívánt helyiség fala épp oda esik. A Magyarországon ideális tájolásnak tekinthető a déli tájolás, a kollektort érdemes 50-60°-ban megdöntve felszerelni, de ez csak az ideális átlag, hiszen a napállás magasságától, a helyi viszonyoktól erősen függ, hová tehetjük a berendezést.

Összegzésként: A készítők tapasztalatai alapján állítható, hogy a sörkollektor alacsony kivitelezési költsége, viszonylag nagy hatásfoka miatt ideális kiegészítő fűtésként, 1 négyzetméternyi kollektor körülbelül 10 négyzetméter felmelegítésére alkalmas. Azt feltétlenül meg kell jegyezni, hogy 2-3 négyzetméterben határozza meg az ideális méretet, mert az esetleges szerkezeti bizonytalanságok miatt kevésbé üzembiztos, valamint nagyságrenddel emelkedhet a kivitelezés költsége.


A szócikkhez társított címkék:
kollektor , sörkollektor
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink