Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A szélerőművek hatásfoka kifejezetten érzékeny a szélsebesség változására. Ráadásul a szeleknek nem csak a sebessége, de az iránya is változik.

 

A szélerőművek hatásfokát a szélkerék lapátszerkezete is nagyban meghatározza. A tengelyirányú, vízszintes elrendezésű lapátszerkezetek nagyobb hatásfokúak. A lapátok száma is változó az alkalmazás módja szerint. A legelterjedtebb a háromtollú lapátszerkezet az áramtermelő szélkerekek esetén. Tapasztalatok alapján ezeket a három, illetve a két lapáttollú alkalmazásokat használják leginkább kedvező széljárás esetén. Az ezekbe épített generátor magasabb üzemi sebességen teljesít optimálisan.


A mechanikus módon működő szélkerekeknél nem a sebesség, hanem a nyomaték fokozása az elsődleges, ezért itt több lapátból és nagyobb felületű lapátszerkezetből állnak ezek a berendezések.
Gyengébb hatásfokúak a függőleges tengelyű lapátszerkezetek, viszont itt nincs szükség szélbeállító mechanizmusra.
 

A szélkerék teljesítménye kiszámítható a következő egyenlet alapján:
 

P = 0,5 ρ A v3 η,

 

ahol

  • P a szélkerék teljesítménye,
  • ρ = 1,29 kg/m3 a levegő sűrűsége,
  • A = r2 π = d2 π / 4 a lapátok által súrolt terület mérete (r a lapátok hossza, d = 2 r a szélkerék átmérője),
  • v a szél sebessége, amely mellett a teljesítményt meghatározzuk,
  • η a szélkerék hatásfoka, amely nem lehet több 60 %-nál (elméleti maximum), a gyakorlatban 10-30 % közötti érték szokott lenni.
     


A szócikkhez társított címkék:
elektromosság , zöldenergia
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink