Már 641 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Napjainkban a megújuló energiaforrások közül a legtöbbet emlegetett és tárgyalt elem a szélenergia, amelynek felhasználásával szélerőműveket üzemeltethetünk.
 

A szélerőművek telepítését és üzembe helyezését sokéves kutatómunka előzi meg. Elsődlegesen a szélmozgás adatait (légmozgás iránya, intenzitása) általában 40, illetve 60 méteres magasságban nyert másodpercenkénti adatokat 10 percenként átlagolva rögzítik, és később számítógép segítségével részletesen elemzik. Ezután a terület domborzati viszonyait mérik fel, majd az adatgyűjtő munka végeztével az eredményeket összevetik a meteorológiai állomások adataival, s amennyiben jelentős eltérés nem mutatkozik, úgy a szakemberek javaslatot fogalmaznak meg a beruházás megindításáról.


Magyarországon a legtöbb szélerőmű az ország északnyugati részén található.
Jelenleg országos szinten 96 db szélerőmű működik 176 925 [kW]? beépített teljesítménnyel, az alábbi eloszlás szerint:

 

Helyszín

Toronyszám Üzembe helyezés éve

 

   

1. Inota / Várpalota 

1

2000

2. Kulcs 

1

2001

3. Mosonszolnok

2 2002

4. Mosonmagyaróvár  

1 2003

5. Mosonmagyaróvár    

1 2003

6. Bükkaranyos  %2p-alt: solid windowtext .5pt" valign="top">

30. Vönöck       

1 2008

31. Kisigmánd

25

2009


(Forrás: Magyar Szélenergia Társaság,
www.mszet.hu)

 


A szócikkhez társított címkék:
elektromosság , Magyarország , zöldenergia
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági és pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár pókerenciklopédia