Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A megnövekedett üvegházhatás több mint 60 %-áért felel, ez fő üvegházhatást okozó gáz, amit az emberi tevékenység termel. Az üvegházhatású gázkibocsátások 80 %-át teszi ki az iparilag fejlett országokban.


A Földön lévő szén mennyisége véges. A szén kikerül a légkörbe, a földi bioszférába és az óceánokba. A növények a fotoszintézis során megkötik a légköri szén-dioxidot. A szenet a szöveteik építésére használják, és amikor elpusztulnak és lebomlanak, akkor ezt visszabocsájtják a légkörbe. Az állatok és az emberek teste is tartalmaz szenet, ez szén-dioxid formájában távozik belőlük, amikor lélegeznek, vagy amikor elpusztulnak és lebomlanak.


A fosszilis tüzelőanyagok is sok szenet tartalmaznak, ugyanis ezek a tüzelőanyagok évmilliók alatt kialakult elhalt növények és állatok fosszilizálódott maradványai. Általában a szén az eltemetett erdő maradványa, míg az olaj az átalakult növényi élet maradványa.


Az óceán, a légkör, és a földi növényzet között minden évben több milliárd tonna szén természetes cseréje valósul meg. Az ipari forradalom előtti 10000 évben alig 10 %-kal változtak a légköri szén-dioxid szintek. 1800 óta azonban ez 30 %-kal emelkedett, mivel – nagyrészt az iparilag fejlett országokban – rengeteg fosszilis tüzelőanyagot égetnek el az energiatermelés céljából. Napjainkban körülbelül 25 milliárd tonna szén-dioxid kerül a légkörbe minden évben.


Európai kutatók kimutatták, hogy a légkör szén-dioxid szintje ma magasabb, mint az elmúlt 650000 évben valaha volt. Mintákat hoztak fel az Antarktiszon a több százezer évvel ezelőtt kialakult jégből. A jégben lévő légbuborékokból vettek mintákat, hogy milyen volt a levegő összetétele akkor.


Körülbelül 50-200 évig marad a szén-dioxid a légkörben, attól függ, hogy hogyan kerül vissza a körforgásba.
 


A szócikkhez társított címkék:
kibocsátás , szén-dioxid
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink