Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A háztartások energiafelhasználásának jelentős hányadát a számítógépek használata teszi ki. Az új technológiák születésével, és növekvő teljesítményeikkel az energiaigényük is emelkedik.
Különféle zöld kezdeményezések és új energiatakarékos technológiák jelennek meg, ami segít, hogy az új számítógép kiválasztásánál fontos szempont lehessen az energiafogyasztása is.

Az EPA (Amerikai Környezetvédelmi Hivatal) létrehozott egy egységes jelet, a kék Energy Star-t, ami segít az energiatakarékos vásárlásban. (bővebben a programról itt)

A Windows XP és Vista is számos erre törekvő funkciót tartalmaz, ilyen például a bizonyos alkalmazásokhoz igénybe vehető energiafelhasználás csökkentése, mivel némely programok használatához jóval kevesebb áram is elég.
Ha a készülék nem, vagy csak kis teljesítménnyel üzemel, akkor képes leállítani a hardware ventillátorait.

Ha a gépet készenléti (stand-by) funkcióra állítjuk, akkor bár minimális mennyiségű energiát fogyaszt, de a hálózati feszültség kisfeszültséggé alakításához készülékenként akár 15-20 watt is szükséges lehet.
Léteznek úgynevezett stand-by-killerek, amik észlelik a gép stand-by üzemmódba kapcsolását, és kikapcsolják azt.

 


A szócikkhez társított címkék:
energiatakarékosság , számítógép
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink