Már 641 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A természeti, vagy  környezeti erőforrások feldolgozatlan, eredeti állapotukban is értékesnek számító anyagok, melyek a természetben előfordulnak. 
Környezeti erőforrásokon alapuló ágazatok többek között a bányászat, halászat, erdőgazdálkodás, petróleumfeltárás, vadgazdálkodás. A mezőgazdaság nem tartozik közéjük, mert a nyersanyagnál akkor beszélünk környezeti erőforrásról, ha a kinyerés és a finomítás az elsődleges tevékenység velük kapcsolatban és nem a feldolgozás.
 

A természeti erőforrások két csoportja:

  • [megújuló erőforrás]?
    • Megújuló erőforrásról beszélünk, ha az élő nyersanyagok a kitermelésükhöz képest hasonló ütemben képesek megújulni. Ilyen pl.: vad, hal, kávé, vagy az erdő. 
    • Vannak megújuló, bár élettelen erőforrások, mint a víz, szél, talaj, vagy a napsugárzás.
  • nem megújuló erőforrás
    • A nem megújuló erőforrások főként az ásványi anyagok. Ezek véges mennyiségben állnak rendelkezésre a Földön. 

Az erőforrások és a fenntarthatóság kapcsolata:

A fenntartható fejlődés szempontjából célszerű törekedni arra, hogy a nem megújuló erőforrásokat, megújuló erőforrásokkal helyettesítsük, hiszen a nem megújuló erőforrásokból származó anyagok mennyisége véges.

Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági és pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár pókerenciklopédia