Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A tömegmegmaradás törvénye a fizika és kémia egyik legáltalánosabb és legalapvetőbb tétele. Azon a vitathatatlan tényen alapul, hogy anyagot nem tudunk sem teremteni, sem eltűntetni. Ebből következik, hogy az anyag megjelenési formáját megváltoztathatja ugyan, de megmarad.

 

A tömegmegmaradás törvénye kimondja, hogy zárt rendszerben a rendszer tömege a testek bármilyen (fizikai vagy kémiai) átalakulása folyamán is állandó marad, a kémiai reakcióba lépő anyagok tömegének összege tehát egyenlő a reakciótermékek tömegének összegével.

Ez a törvény a lehető legpontosabb súlyméréssel is igazolható.

Azonban nem pontosan elégíti ki az anyagmegmaradás törvényét, legpontosabban fogalmazva [súlymegmaradás]?ról, vagy [gravitációs tömeg]? megmaradásáról beszélhetünk. Az [anyagmegmaradás törvénye]? szerint ugyanis a környezetből felvett, illetve annak energiával együtt járó tömeget is figyelembe kellene venni, ugyanis az Albert Einstein által felállított képlet ([E = mc2)]?) szerint E energiaváltozás m tömegváltozást eredményez. Ez az érték azonban a [fénysebesség]? (c) nagyon nagy értéke miatt rendkívül kicsi, így a kémiai változások során figyelmen kívül hagyható. A kémiai reakciókban a tömegmegmaradás voltaképpen az atomszám állandó voltát jelenti

A tömegmegmaradás törvényét 1756-ban [Antoine Laurent Lavoisier]? francia kémikus fogalmazta meg pontosan, de [Mihail Vasziljevics Lomonoszov]? orosz természettudós már 1748-ban foglalkozott a témával, és bizonyította kísérletileg.


A szócikkhez társított címkék:
tömegmegmaradás
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink