Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 (Budapest, 1926. július 7. – Setauket, New York állam, 2003. augusztus 16.) magyar fizikus.

 

·         1848-ban szerezte meg a magister fokozatot a Budapesti Egyetemen.

·         1949 tavaszán, 22 évesen szökött ki Magyarországról.

·         1951-ben pedig az Amsterdami Egyetemen doktorált.

·         1951-52 között két évig volt Schroedinger segédje a Dublini Haladó Tudományok Intézetében (Dublin Institute of Advanced Study), és egy évig dolgozott Einsteinnel a Princetoni Haladó Tudományok Intézetében (Institute for Advanced Study in Princeton).

·         1953 - 1955 között az Alabamai Egyetemen (University of Alabama) dolgozott, mint a fizika rendkívüli professzora.

·         Később kutatóként dolgozott az Amerikai Optikus Társaságnál (American Optical Company), a Chicagoi Egyetem - Enrico Fermi Intézetében (Enrico Fermi Institute of the University of Chicago), és a Princetoni Egyetemen (Princeton University).

·         1961-ben a Stony Brooks-i Egyetemre (Stony Brook University) járt. Saját szavai szerint, úgy tekint a Stony Brooksban töltött 35 évére, mint "a tapasztalat szerzés éveire."

·         1996-ban az egyetem tiszteletbeli professzorává választották, de a fizika katedrán még mindig aktív.

·         Rengeteg elismerésben volt része, többek között 1998-től a Magyar-Tudományos Akadémia külső tagja volt.

·         Közeli barátságban és munkakapcsolatban állt Schrödingerrel, Dirac-kal, Chandrasekharral és Wigner Jenővel. Huzamosabban együtt dolgozott a Los Alamos Nemzeti Laboratórium elméleti osztályával főként relativitáselmélet, kozmológia és kvantuminformatika területén.

·         Fizikával kapcsolatos munkáját mély szintű megértés, és a matematikai alapokkal kapcsolatos érdeklődés jellemezte sok területen, a magfizikától kezdve az  információelméletig és a káoszig.


A szócikkhez társított címkék:
Balázs Nándor László , Schroedinger
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink