Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Bánki-turbina 

 

Egy olyan vízturbina, amely járókerekének közepe nyitott és ívesek a lapátok benne. Tulajdonképpen úgy néz ki, mint egy lyukas vízkerék. 
A 20. század elején Bánki Donát a vízkerekek hatásfokát kívánta javítani, ezért fejlesztette ki az egyszerű és olcsón kivitelezhető vízturbinát.
A turbinán keresztülfolyó víz nemcsak a ránehezedő súly által hajtja a járókereket, hanem képes változtatni az irányát is. Ez még nagyobb nyomatékot jelent, amit még tovább fokoz egy fúvóka, amelynek a nagy sebessége felgyorsítja a vizet a lapátok előtt. Ez a szerkezet lehetővé teszi, hogy széles esés- tartományban lehessen gazdaságosan üzemelni.
Teljesítménye 1-2000 kW. Előnye, hogy hatásfoka a nem ideális üzemviszonyok mellett is majdnem azonos az ideális állapottal.
 


A szócikkhez társított címkék:
Bánki Donát , turbina
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink