Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A törvényt Charles Augustin de Coulomb állította fel, aki egy torziós szerkezetet készített a töltött testek közti hatások mérésére (torziós mérleg). A Coulomb törvény megmutatja a fizikában két pontszerű töltés közti kölcsönhatás nagyságát és irányát.

A törvény kimondja, hogy két pontszerű töltés között fellépő erőhatás nagysága (F) egyenesen arányos a két töltés (Q1, Q2) nagyságával, és fordítottan arányos a köztük lévő távolság négyzetével (r2).

A törvény skaláris alakban, Coulomb megfogalmazásában:

  {\displaystyle F=k\cdot {\frac {Q_{1}\cdot Q_{2}}{r^{2}}}}

ahol        F a két töltés között fellépő erő,

             Q1  és Q2 a töltések nagysága,

              r a töltések közti távolság,

              k a Coulomb-féle arányossági tényező, értéke k ≈ 8,988·109 Nm2C-2.

 

A k értékét szokás

           {\displaystyle k={\frac {1}{4\pi \cdot \varepsilon _{0}}}}

alakban is felírni. Az itt szereplő {\displaystyle \varepsilon _{0}} a vákuum permittivitása (dielektromos állandója), érték {\displaystyle \varepsilon _{0}=8{,}854187817\cdot 10^{-12}\mathrm {\frac {C^{2}}{N\cdot m^{2}}} }.


A szócikkhez társított címkék:
coulomb törvény
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink