Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A kőszén csoportjába tartozik. Fekete színű, üledékes kőzet, amely rétegzett vagy lencsés kifejlődésű. Nem elemi szén, hanem bonyolult szénvegyületek keveréke.

Évmilliók során, sekély lápok növényzetéből keletkezik, nagy nyomáson és hőmérsékleten. A kőszén kialakulásának egymást követő fokozataiban egyre nő a karbontartalom. Az első fokozat a tőzeg, amelyet a lignit, majd a [barnakőszén]? (60-70% karbontartalom), később a feketekőszén (80% feletti karbontartalom) és az antracit (90% feletti karbontartalom) követ. A mai széntelepek a karbonkorban élt növényekből keletkeztek.

Felhasználás:
A feketeszént energiatermelésre használják, emellett pedig fontos vegyipari és vaskohászati alapanyag. A feketekőszén száraz lepárlásával (kokszolás) nyerik a kohókokszot, amely a vasgyártás elengedhetetlen alapanyaga.

 

Forrás: Freeweb


A szócikkhez társított címkék:
könyezet , tüzelőanyag
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink